Drenthepad, etappe 13: Valthe – Sleen (20,2km.)
Terug in de tijd: van onderduikershol tot Noorden Dierenpark

Actief

Terug in de tijd: van onderduikershol tot Noorden Dierenpark

Route 13 van het Drenthepad, van Valthe naar Sleen, heeft meer te bieden dan alleen natuurpaadjes, bossen en heide. Vooral in het eerste deel doe je historische punten aan. Tijdens de 20,2 kilometer lange tocht kom je onder meer een hunebed, twee onderduikplekken en veel grafheuvels tegen. Halverwege wandel je dwars door Emmen, waar je een ommetje kunt maken door het oude Noorder Dierenpark Emmen, een plek waar nog diverse elementen uit het parkverleden aanwezig zijn.

Maar we beginnen in Valthe, aan de rand van het dorp. Voordat de bebouwing ingeruild wordt voor weilanden, loop je langs een bakkerij. Bij Bakkerij Kuipers scoor je nog even een lekker broodje voor onderweg, mocht je die vergeten zijn. Een paar weilanden en weidse uitzichten later, wandel je door het Valtherbos, dat zich uitstrekt over zo’n 450 hectare ten Noorden van Emmen. Eerst komen we hunebed D35 tegen. Van dit hunebed is nog maar de helft van de oorspronkelijke stenen over.

Het Valtherbos is ook een thuis voor Europa’s kleinste vogeltje, het goudhaantje. Van snavel tot staartpunt is het beestje slechts 8,5 centimeter groot. Vanwege hun formaat, maar ook omdat ze graag in de toppen van naaldbomen verblijven, spot je ze niet gemakkelijk. Alleen door hun lied weet je dat ze er zijn. Te midden van alle naaldbomen, diep in het Valtherbos, ligt een onderduikershol, waar je over de verhalen van de onderduikers en hun helpers kunt lezen. Verhalen over leven en dood, die vaak alleen maar afhingen van de ruggengraat van een onbekende. Geeft hij zijn leven om dat van jou te sparen? Er is veel informatie aanwezig, zelfs alle bijnamen van alle betrokkenen zijn achterhaald.

Via de Emmerdennen en grafheuvels – meer dan een handvol – loop je richting Emmen. Je bekijkt deze grafheuvels van heel dichtbij. Je loopt namelijk een keer tussen twee grafheuvels door. Het pad is er precies tussendoor gelegd.

Eenmaal in Emmen loop je richting het centrum. Hier volgt midden in een woonwijk een alternatieve route, officieel etappe 19 van het Drenthepad, maar je kunt het goed combineren met een ommetje tijdens etappe 13. Volg je deze alternatieve route, dan loop je 650 meter extra. Lopen doe je door het Rensenpark, het oude Noorder Dierenpark Emmen. Het park bestond op deze plek tot eind 2015. Het groeide midden in de stad uit zijn jasje. Drie maanden later opende Wildlands aan de rand van Emmen. De oude dierentuin is leeg, maar elementen van het park zijn nog veelvuldig aanwezig. Zo loop je eerst langs het oude olifantenverblijf, met grote en diepe schachten, zodat de dieren niet konden ontsnappen. Als je over de eerste brug loopt, zie je in het verblijf graffitischilderingen van dieren. Even verderop tref je het oude verblijf van de slingerapen. De palen en touwen staan nog op een eilandje, maar het geheel is enorm aan het rotten. De bramenstruiken groeien zo hoog dat de planten het oude verblijf langzaam overnemen. De oude savanne, het oude verblijf van de krokodillen idem. Maar er staan ook nieuwe borden en gebouwen, zoals het theehuis Twessers. Je geniet er in een oase van rust midden in de stad. Kort na het Rensenpark loop je door het centrum van Emmen, waar je tevens terecht kunt voor een goede lunch. Mooie bijkomstigheid is dat je net iets over de helft van de route bent. Loop je de route op vrijdag? Dan tref je in het centrum van de stad de Vlindermarkt van 8.00 tot 14.00 uur.

De tweede helft van de route is minder gevarieerd en staat voornamelijk in het teken van bossen en half open bossen met wat heide.

Lees ook over etappe 12 en etappe 14 of het algemene verhaal over het Drenthepad. Bekijk voor meer wandelingen ook onze wandelpagina.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database