Drenthepad, etappe 7: Roderesch – Peizerwold (24,8km.)
Natuur, historie en twee mooie landgoederen 

Actief

Natuur, historie en twee mooie landgoederen 

Deze wandeling van 24,8 kilometer voert je van Roderesch naar Peizerwold. Deze route biedt wandelaars een gevarieerde ervaring. Je loopt door bos, langs een zee van bloemen bij het Lievensche Diep, Havezate Mensinge, de prachtige oude olie- en korenmolen Woldzigt en over landgoed Nienoord. En wat dacht je van de kletsnatte Onlanden. Alles in één route.

De wandeling begint in Roderesch, wat je het beste kunt omschrijven als een paar huizen en een restaurant. Meer is het niet. Wel geeft het je direct een gevoel van landelijke charme. Bij het restaurant, Herberg van Es, is voldoende parkeergelegenheid om je auto kwijt te kunnen. Voor degene die met de bus komt: er tegenover is een halte.

Plek voor schilderend Nederland

Lopen doe je vanaf daar een klein stukje over het fietspad. Al snel steek je de weg over en word je omringd door de natuur van landgoed Mensinge. Het Mensingebos wordt beschouwd als één van de mooiste bossen van Drenthe. Smalle paden kronkelen voor je uit. Je passeert lanen, heide, een begroeide pingoruïne en je pakt een deel van het Sterrenbos mee. Een bloemenzee komt tevoorschijn bij het bereiken van het Lievensche Diep, een meanderende beek. Aan de borden langs het pad te zien is dit de plek voor schilderend Nederland. Erop worden afbeeldingen van schilderijen getoond die in het verleden zijn gemaakt in dit gebied. Er lijkt in al die jaren weinig veranderd.

Havezate Mensinge

Museum Havezate Mensinge grenst aan een uitgestrekt bossengebied. Op het landgoed loop je langs een duiventil uit de achttiende eeuw, het enige stenen exemplaar in Drenthe. In Mensinge komt de historie van vele eeuwen tot leven. De havezate is de meest authentiek ingerichte historische havezate in Nederland. Het originele en daardoor unieke inventaris is bewaard gebleven. Leuk voor een tussenstop, want het is tegenwoordig een museum.

Nienoord

Roden is aan de beurt. Het dorp van Ot en Sien is leuk om te bezoeken, maar het Drenthepad loopt vooral langs de rand. Door het groen richting Leek. Daar bereik je landgoed Nienoord, tevens een museum; Museum Nienoord. Het museum begon als Nationaal Rijtuigmuseum. Na de samenvoeging met Borg Nienoord kreeg het op 1 februari 2013 zijn huidige naam. Naast de waardevolle collectie rijtuigen en arrensleden schenkt Museum Nienoord volop aandacht aan de geschiedenis van de monumentale borg en zijn vroegere bewoners. Naast het museum is op het landgoed ook Familiepark Nienoord gevestigd.

Na Nienoord kijk je uit over het Groningse platteland. Met het charmante twaalfde-eeuwse kerkje van Midwolde aan de horizon is het aangenaam wandelen. Het Leekster Hoofddiep leidt je naar het Leekstermeer. Het meer ligt op de grens van Groningen en Drenthe. Het meer is vrij ondiep, nergens dieper dan anderhalve meter. Het biedt volop mogelijkheden voor watersport. Na jouw duik loop je door De Onlanden naar Roderwolde.

In De Onlanden geniet je van uitgestrekte natuur in diverse vormen. Naast het Leekstermeer ligt ook het Paterswoldsemeer in het gebied. Daarnaast is De Onlanden drassig en moerassig. Dit komt omdat het is ontwikkeld als waterbergingsgebied.

Prachtige olie- en korenmolen

Roderwolde is één van de hoogtepunten van deze etappe. Het dorp staat bekend om zijn historische molen De Onrust. Deze molen, die dateert uit 1852, is een prachtig gerestaureerde olie- en korenmolen en tevens een museum. Schilderachtige landwegen en paden die door akkers en weilanden slingeren volgen. Het einde, Peizerwold, komt in zich. Een charmant gehucht met een rustige, landelijke sfeer.

Lees ook over etappe 6 en etappe 8 of het algemene verhaal over het Drenthepad. Kijk voor meer wandelingen op onze wandelpagina.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database