Fietstocht Appelscha, Oude Willem (27,5km.)
Kijk goed om je heen, want voor je het weet mis je iets

Actief

Kijk goed om je heen, want voor je het weet mis je iets 

Wat zoek je in een fietstocht? Precies. De verrassingselementen. Wat schuilt er om die bocht? Wat voor leuks komen we allemaal tegen? Zo’n tocht is dit. Je valt van de ene verrassing in de andere. Deze route van 27,5 kilometer start bij fietsknooppunt 91 op de Boerestreek in Appelscha, maar je kunt bij elk ander knooppunt hieronder beginnen.

Volg voor deze route de volgende knooppunten: 91-83-85-88-61-62-68-67-53-38-39-63-91.

De Boerestreek van Appelscha is een aangename plek om te vertoeven. Niet alleen vanwege de horeca met gezellige terrassen, in de zomer vind er elke zondag een markt plaats op het plein. Wie daar niets om geeft, fietst daar voorbij en duikt kort daarna het bos in. Al snel volgt de theeschenkerij van OlmenEs, voor wie even aan de drukte wil ontsnappen. Bij dit theehuisje, dat omringd wordt door bomen, staan de bewoners van OlmenEs in de bediening. En ook veel wat er te koop is wordt door hen gemaakt. OlmenEs is een gemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook is er een winkeltje, waar van alles te koop is. Wie nog geen break nodig heeft, slaat voor de drempel rechtsaf.

Buitencentrum
Op naar het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Daar kom je na een zigzag door het bos. Het Buitencentrum is het informatiecentrum voor het Drents-Friese Wold. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor een bezoek aan het nationaal park. Ook hier is horeca aanwezig, ook een ruim terras overigens. Het zit er heel relaxt. Wie doorrijdt, fietst over een breed betonpad langs een speeltuin midden in het bos.

Kale Duinen
Vanaf hier volgen een paar heel mooie fietspaden. Wel wat smal af en toe, maar mooi. De Kale Duinen volgt en is een hoogtepunt. De duinen midden in het nationaal park zijn een lust voor het oog. Zand wordt afgewisseld met heide. Versnellingen zijn in dit gebied aangenaam, want naast het kronkelen maak je hier ongemerkt behoorlijk wat hoogtemeters.

Prins Bernard Kazerne
Let tussen knooppunten 61 en 62 goed op een cortenstalen lessenaar met oranje informatiebord. Deze staat aan de rechter kant van het fietspad. Op dit punt lees je meer over de Prins Bernard Kazerne. Het fungeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderduikershol. Op deze plek hield knokploeg (KP) Noord-Drenthe zich schuil. De onderduikers konden er door gestutte palen en zijwanden rechtop in staan. Stap even af, loop het pad in en loop een stukje langs het hek naar links om de restanten ervan te bewonderen.

Oude Willem
Fiets je met kinderen of ben je nu wel even toe aan een goede pauze? Steek dan aan bij Camping en Eetboerderij Hoeve aan den Weg in de Oude Willem. Vlak na deze stop, sla je linksaf. De middenin het Nationaal Park Drents-Friese Wold liggende landbouwenclave Oude Willem is in 2018 omgevormd tot natuurgebied. Het gebied kreeg een slenk, wat als brongebied voor de rivier de Vledder Aa dient. Nieuwe paden werden aangelegd en duizenden bomen werden geplant. Deze tocht gaat over diverse van deze nieuwe paden. Je komt langs een omgevallen boom, die nu als bank dient en later kom je langs een uitkijkpunt op een heuvel, je fietst dwars over de oude landbouwenclave vol wilde bloemen en langs een vogelscherm.

Nog twee leuke stops volgen kort daarna: de Boscamping met horeca en een speeltuin en de Roggeberg eveneens met horeca en een nog grotere speeltuin. Via het fietspad over de Bosberg, langs restaurant de Bosberg met ruim terras, de Bosbergtoren en de minigolfbaan eindigt deze route weer op de Boerestreek.

Een heerlijke tocht vol leuke stops.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database