Ontdek Van Gogh’s Drenthe
Waar de meester schilderde en leefde

Cultuur

Waar de meester schilderde en leefde 

Vincent van Gogh, één van de grootste kunstenaars uit de geschiedenis van Nederland, bracht in 1883 enkele maanden door in Drenthe. Hoewel zijn verblijf kort was, liet de provincie een blijvende indruk op hem achter. Van Gogh vond inspiratie in de uitgestrekte veengebieden, eenzame boerderijen en de levens van de mensen die daar woonden. Voor de kunstliefhebber is Drenthe daarom vandaag de dag een plek om de voetsporen van Van Gogh te volgen. Hieronder nemen we je mee naar de plekken waar hij leefde, schetste en schilderde tijdens zijn tijd in Drenthe.

Van zijn Drentse periode in 1883 zijn zes schilderijen, meerdere tekeningen en een serie brieven aan zijn broer Theo bewaard gebleven.

Na een onrustige periode in Den Haag, waar Van Gogh worstelde met persoonlijke en professionele uitdagingen, voelde hij de behoefte om te ontsnappen aan de stad. Drenthe leek hem de perfecte plek om rust te vinden en zich volledig te concentreren op zijn kunst. Hij reisde in september 1883 per trein naar Hoogeveen. Hij verbleef er in een logement van logementhouder Albert Hartsuiker, waar hij zich meteen onderdompelde in het landelijke leven. Op deze plek kan je vandaag nog steeds overnachten. Het centrum van Hoogeveen, de rust en uitgestrektheid van het gebied gaven Van Gogh inspiratie.

Nieuw-Amsterdam / Veenoord

Na drie weken in Hoogeveen vertrok hij met de snikke (een trekschuit) van Hoogeveen naar Nieuw-Amsterdam / Veenoord, na een ‘eeuwig lange vaart’. Tijdens deze tocht maakte Vincent een blad met schetsen, een getekend reisverslag. In Nieuw-Amsterdam / Veenoord vond hij een iets langer onderkomen in logement Scholte. Van Gogh verbleef hier zo’n twee maanden. Het is de plek waar hij het grootste deel van zijn tijd in Drenthe doorbracht.

Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam / Veenoord, waar hij woonde en werkte, is vandaag de dag te bezoeken. Dit museum biedt een fascinerend kijkje in het leven van de schilder tijdens zijn verblijf in de regio. In dit huis schreef hij brieven aan zijn broer Theo, waarin hij zijn verwondering over het Drentse landschap en de hardwerkende bevolking uitte. Hij tekent en schildert onder andere de ‘Turfschuit’, gemaakt in Nieuw-Amsterdam, eigendom van het Drents Museum in Assen. Ook maakte hij een aquarel van de brug die voor het logement lag. Dit schilderij is eigendom van het Groninger Museum.

Zweeloo

Vanuit Nieuw-Amsterdam / Veenoord maakte Van Gogh verschillende uitstapjes naar omliggende dorpen. Zweeloo was één van deze dorpen. Vanaf daar liep hij terug naar Nieuw-Amsterdam / Veenoord. Van Gogh was gefascineerd door de ongerepte natuur van dit gebied en schetste hier verschillende taferelen.

Een lijst van te bezoeken plekken waar Vincent van Gogh ook was:
– Het treinstation van Hoogeveen (hij zette hier op 11 september 1883 rond 21.00 uur zijn eerste voet op Drentse grond)
– Logement Hartsuiker (waar Vincent van Gogh drie weken woonde en werkte)
– Het centrum van Hoogeveen (het historische centrum was een inspiratiebron voor Van Gogh)
– Postkantoor Hoogeveen (hier postte Vincent van Gogh zijn brieven aan zijn broer, Theo)
– Omgeving Hoogeveen (Van Gogh trok er met regelmaat op uit om de omgeving te ontdekken)
– Kerkhof Pesse (Hij bezocht een kerkhof en maakte er een studie van)
– Kerkhof Hollandscheveld (hij bezocht een kerkhof en maakte er een studie van)
– Vaarroute (een turfschip bracht hem van Hoogeveen naar Nieuw-Amsterdam / Veenoord)
– Driftbrug Zwinderen (tijdens zijn reis schetste Van Gogh deze ophaalbrug over de Verlengde Hoogeveense Vaart)
– Logement Scholte / Van Gogh Huis (Vincent van Gogh verbleef hier twee maanden)
– Voormalige ophaalbrug (vanuit zijn kamer keek Van Gogh uit op een ophaalbrug waar hij drie studies van maakte)
– Omgeving Nieuw-Amsterdam / Veenoord) Van Gogh ondernam meerdere tochten om de omgeving te verkennen)
– Zweeloo (onder meer het kerkje van Zweeloo schilderde hij)

Het weer werd steeds slechter en Vincent begon zich eenzaam te voelen. Toen daar nog financiële problemen bij kwamen besloot hij terug te gaan naar het ouderlijk huis in Nuenen.

Fotocredits:

Marketing Drenthe
Sjoerd Bracké & Cuno de Bruin via Marketing Drenthe

Verder zoeken in onze database