’t Nije Hemelriek, Gasselte
Een meer met een tropisch kleurtje

Natuur

Een meer met een tropisch kleurtje

De blauwgroene kleur van het water, de witte stranden die omringd worden door dichte bebossing; ’t Nije Hemelriek doet een beetje tropisch aan. Het meer ligt aan de rand van boswachterij Gieten-Borger, tussen Gasselte en Anderen.

De plas leent zich uitstekend om te recreëren. Niet alleen het zonnen op het strand of het zwemmen in het water is in trek bij gasten, ook zijn er voor de kinderen speeltoestellen, kunnen er op het grasveld diverse sporten beoefend worden en ook wandelaars komen er aan hun trekken tijdens een ronde om het meer. DX Adventurepark ligt ook aan het water. Daar kunnen allerhande outdooractiviteiten gedaan worden.

’t Nije Hemelriek was tot 2015 een plek waar zand werd gewonnen. Wat achterbleef was een enorm gat van op sommige plekken wel vijftig tot zestig meter diep. Een plek waar het op diverse plekken heel gevaarlijk is om te zwemmen, maar daarvoor wordt goed gewaarschuwd middels borden. Staatsbosbeheer besloot er een recreatieplas van te maken. Met succes, want het bosmeer werd door het Dagblad van het Noorden uitgeroepen tot mooiste zwemplas van Nederland.

Een veilige plek om te zwemmen is de zwemvijver. Het zandstrand en de speelweide bieden een veilige speel- en spartelplek voor kinderen. Aan de vijver grenst ook restaurant ’t Nije Hemelriek. Een plek met een kiosk, dames- en herentoiletten en een groot terras.

Het is niet toegestaan om honden en / of paarden mee te nemen op het gras, het strand en de zwemplas. ’t Nije Hemelriek is te vinden op Houtvester Jansenweg 1 in Gasselte, gelegen op Geopark De Hondsrug. Per 1 april 2022 geldt dat parkeren 2 euro per uur kost tot een maximum van 12 euro per dag. Een dagkaart kost 6 euro.

Lees ook over het Boomkroonpad dat in de buurt ligt.

Fotocredits:

Verder zoeken in onze database