Cultuur
Het pittoreske kerkje van Zweeloo is een stille getuige van Van Gogh’s kunst
In het charmante dorp Zweeloo ligt een klein, maar historisch kerkje. Voor kunstliefhebbers en historici heeft dit kerkje een extra betekenis: Vincent van Gogh vereeuwigde het in één van zijn tekeningen tijdens zijn verblijf in de regio.
Een bezoek aan het kerkje van Zweeloo is daarom niet alleen een stap terug in de tijd, maar ook een wandeling in de voetsporen van één van ’s werelds grootste kunstenaars. Het kerkje, dat in de volksmond het Van Gogh-kerkje is gaan heten, is gebouwd in de 13e eeuw. Je kunt je haast voorstellen hoe Van Gogh zich voelde toen hij dit serene tafereel zag en besloot het vast te leggen op doek.
Hoewel het schilderij dat Van Gogh maakte niet tot zijn bekendste werken behoort, toont het wel zijn fascinatie voor de landelijke dorpen van Nederland en de eenvoudige schoonheid van het platteland. Van Gogh maakte de tekening op 1 november 1883. Toen maakte hij vanuit Nieuw-Amsterdam / Veenoord in een open karretje een dagtocht naar Zweeloo, in de hoop daar Liebermann en andere schilders te ontmoeten. Tot zijn teleurstelling trof hij hen niet, maar hij maakte wel een tekening van het kerkje in Zweeloo en van de appelboomgaard, die Liebermann ook al had vereeuwigd. In een brief aan zijn broer Theo schreef Vincent over wat hij die dag zag, toen hij ’s morgens om zes uur Zweeloo binnenreed: ,,…indien ik niet voor altijd hier kan zijn, ik ’t liever maar niet gezien had.”
Zweeloo groeide uit tot een waar kunstdorp. Er worden het hele jaar door diverse kunstevenementen georganiseerd. En in de omgeving is meer te ontdekken. In de nabijgelegen dorpen vind je bijvoorbeeld hunebedden, oude Saksische boerderijen en kleine musea.
Het kerkje van Zweeloo is te vinden op De Wheem 10 in Zweeloo.
Fotocredits:
Sjoerd Bracké en Cuno de Bruin via Marketing Drenthe
Hier wordt het meeste op gezocht:
Verder zoeken in onze database