Pinetum, Anloo
Een knusse naaldbomentuin met vijfhonderd soorten in Anloo

Natuur

Een knusse naaldbomentuin met vijfhonderd soorten in Anloo 

Midden in Nationaal Park Drentsche Aa bij Anloo ligt een naaldbomentuin. Pinetum Ter Borgh, genaamd. In 1953 is deze tuin opgericht. En inmiddels groeien er naaldbomen van over de hele wereld. Van de sequoiadendron giganteum (behoren tot de grootste organismen ter wereld) tot het Siberische tapijt. Vijfhonderd soorten in totaal. De tuin wordt goed onderhouden dankzij een stichting en bij elk exemplaar is een bordje aanwezig met daarop de naam en het gebied van herkomst. Door de tuin kun je heerlijk wandelen.

Het pinetum maakt deel uit van het vroegere landgoed Ter Borgh, dat is gesticht door houthandelaar Everhardus Everts. Mede om deze reden wordt het bos ook wel Evertsbos genoemd. De houthandelaar had zoveel hout in handen gehad dat hij wat goeds terug wilde doen voor de wereld. Zijn kleinzoon, Everhard Everts nam in 1953 het initiatief om de coniferencollectie aan te leggen. Hij werd geïnspireerd door de botanische tuin Blijdenstein in Hilversum. Hij dacht: dat wil ik ook. Tijdens de realisatie werd hij bijgestaan door de beheerder van Blijdenstein.

Inmiddels wordt het pinetum beheerd door een stichting, die bestaat uit mensen met kennis van coniferen of landschapsbeheer en de familie Everts. Het doel van de stichting is om de tuin in stand te houden als wandelpark en de educatieve waarde van de collectie te borgen. In Pinetum Ter Borgh staan een paar erg zeldzame exemplaren. Sommige staan op de lijst van beschermde soorten, zoals de Chinese dolkspar. Andere namen die er te vinden zijn zijn bijvoorbeeld: de Colorado spar, de Weymouthden, de Wierook ceder en de gewone taxus. Door de speelse inrichting – met kronkelpaden – ontstaan er veel leuke doorkijkjes.

Het pinetum is gratis te bezoeken. Het bestuur stelt een donatie echter zeer op prijs. Daarmee wordt het onderhoud en het aanplanten van nieuwe bijzondere coniferen betaald.

Om er te komen loop je vanaf de parkeerplaats aan de Anderenseweg tussen Anloo en Anderen 1,5 kilometer door het bos. De route wordt goed aangegeven met borden. Het pad is niet goed te berijden met een rolstoel. Pinetum Ter Borgh is alle dagen van het jaar geopend. Rondleidingen zijn ook mogelijk. Kijk daarvoor op deze website.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database