Fietstocht Nationaal Park Drentsche Aa (26,5km.)
Prachtige natuur tijdens ontspannen fietstocht door Nationaal Park Drentsche Aa

Actief

Prachtige natuur tijdens ontspannen fietstocht door Nationaal Park Drentsche Aa

Deze fietstocht laat je 26,5 kilometer lang op en top genieten van Nationaal Park Drentsche Aa. Tijdens deze ronde kom je pittoreske dorpjes, terrassen, maar vooral diverse natuur tegen.

Starten doe je in Rolde, bij fietsknooppunt 70 of bij één van de andere knooppunten van de route. Knooppunt 70 is te vinden op de plek waar de Stationsstraat overgaat in de Balloërstraat in Rolde. Volg voor de volledige route de knooppunten: 70-69-68-67-75-99-91-77-76-71-73-70.

Vanaf knooppunt 70 rijd je eerst naar Balloo, waarna je na 4,5 kilometer fietsen het prachtige Ballooërveld oversteekt. Vooral in augustus is dit een genot. Aan de linker hand vind je veel heide en af en toe wat bomen. Rechts is gooiend. De stuifduinen zijn bijna volledig begroeid met heide. Je komt diverse plekken tegen waar je zo de heide even op kunt lopen, een heuveltje op kunt klimmen, zodat je over het 367 hectare grote Ballooërveld kunt kijken.

Vlak voordat je naar knooppunt 99 fietst kom je pannenkoekboerderij Brinkzicht tegen. Een aangename en rustige plek om even wat te eten of te drinken. Zowel binnen als buiten vind je een speeltuin. De buitenspeeltuin is omheind met een hek.

Bij Schipborg merk je dat je het verste punt hebt bereikt. Je maakt er een bocht van 20 graden. Kort daarna rijd je een mooi stukje door de Strubben-Kniphorstbosch, een archeologisch reservaat. Het enige archeologische reservaat in Nederland. Een natuurgebied met een zeer hoge archeologische waarde. Resten uit de oude steentijd tot en met de ijzertijd werden hier gevonden. De naam strubben komt van oude eiken, die vroeger werden kaal gegeten door schapen en daardoor grillige kruinen kregen. Het Kniphorstbos was vroeger van de familie Kniphorst. Zij lieten de heide vroeger ontginnen om het bos aan te planten voor de houtteelt. Tegenwoordig hebben voornamelijk koeien er de vrije loop.

Terug rijd je via het Anlooërdiepje. Het riviertje meandert langs Anloo door een schitterend gebied met oude houtwallen en hooilanden. In het voorjaar zie je hier schitterende rododendrons. Veel van de weilanden staat vol met wilde bloemen. Via Anderen rijden we Rolde weer binnen.

De route bestaat uit goede en brede fietspaden. Het laatste stuk rijd je een groot deel over de openbare weg. Bekijk voor meer mooie fietstochten onze fietspagina.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database