De Strubben-Kniphorstbosch
De Strubben-Kniphorstbosch is een archeologisch reservaat

Natuur

De Strubben-Kniphorstbosch is een archeologisch reservaat

De Strubben-Kniphorstbosch tussen Annen en Schipborg is het enige archeologische reservaat in Nederland. Een natuurgebied met een zeer hoge archeologische waarde. Resten uit de oude steentijd tot en met de ijzertijd werden hier gevonden. Het gebied, onderdeel van geopark de Hondsrug, wordt al meer dan vijftig eeuwen bewoond. En niet alleen in de grond is het bijzonder, ook erboven. Het is er prachtig.

Het gebied bestaat eigenlijk uit twee delen: de Strubben en het Kniphorstbosch. De eerste – de strubben – zijn eeuwenoude eiken in het gebied. Lage, kronkelige exemplaren. Ze zijn zo gegroeid door de grote kuddes schapen die in het gebied graasden in de Middeleeuwen. Als barrière met het achterliggende akkerland werden kleine boompjes geplant, maar die werden aangevreten door de schapen. Er ontstond dwerggroei onder de hei, waardoor veel vertakkingen plaatsvonden. Toen de schapen verdwenen zijn de eiken in grillige vormen opgeschoten.

In het zuidoosten van het gebied liggen grote open stukken. Dat waren vroeger zandverstuivingen. Ertussen vind je het Kniphorstbosch, de plek waar de familie Kniphorst de heide vroeger liet ontginnen om er een bos aan te leggen voor de houtteelt.

Naast de twee hunebedden in het gebied – D7 en D8 – zijn er tientallen grafheuvels uit vrijwel alle prehistorische perioden te vinden in het natuurgebied. De Galgenberg is één van de grootste. Het is een grafheuvel op een opvallende plek, zodat vroeger iedereen kon zien wat er gebeurde met mensen die niet wilden deugen. Mensen werden er opgehangen en daarna dagenlang laten hangen.

Het park bezoeken? Parkeer dan op de parkeerplaats aan de Schipborgerweg in Anloo (coördinaten: 53.059833, 6.684556). Lees ook over de mooie wandeling door het gebied.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database