De schuur van Fedde, Ossenzijl
Schuur en boom zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Cultuur

Schuur en boom zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden 

Te midden van De Weerribben, niet meer per auto te bereiken, staat de schuur van Fedde. Fedde Kuit voluit. Hij was de laatste eigenaar toen de boerderij in de jaren zestig begon te verzakken. De restanten van de schuur staan er nog evenals een ander pronkstuk. Een grote es.

We gaan terug naar het jaar 1900 toen Frans Schaap, een jongen van twaalf jaar toen, met zijn bootje naar Ossenzijl roeide. Het dorpje lag zo’n 2,5 kilometer verderop. Frans ging er een boompje halen. Een es. Deze es plantte hij voor de boerderij van zijn ouders.

Nadat de familie Schaap verhuisd was naar Ossenzijl werd de boerderij overgenomen door Fedde Kuit. Door drooglegging van de natte gronden achter de boerderij kwamen de palen onder het woonhuis droog te staan en ging scheuren. Toen eind jaren zestig het woonhuis voor de boerderij afgebroken werd, bleef alleen de schuur nog staan. En die staat er nog. Sindsdien heet het de schuur van Fedde.

De boom staat aan het fietspad tussen Kalenberg en Ossenzijl. Op de grond ervoor staan diverse bankjes, waaronder een picknicktafel. Een perfecte plek voor een stop.

De boom begon in 2016 wat mankementen te vertonen. De boom leed aan de kwaal essentaksterfte. Dat is een schimmel, die zowel jonge als oude essen aantast waardoor takken en zelfs hele bomen kunnen afsterven. Staatsbosbeheer wil deze beeldbepalende boom graag behouden en daarom is de hele kroon verwijderd. Een acht meter hoge stam bleef staan. Zo krijgt hij de kans om opnieuw uit te groeien. De es is namelijk een boomsoort die makkelijk weer uitloopt. En dat deed hij. Op deze manier kunnen de fietsers er weel veilig onderdoor fietsen en blijven beide bijzondere objecten onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Frans Schaap overleed in 1975 en werd negentig jaar oud. De schuur van Fedde en de es zijn te vinden op coördinaten: 52.787426, 5.940024. Lees hier over andere bijzondere bomen.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database