Poppebeam, Jubbega
Weg maakt plaats voor Poppebeam in Jubbega

Natuur

Weg maakt plaats voor Poppebeam in Jubbega 

In Jubbega staat een boom van formaat. Niet de lengte is zo bijzonder – de boom is 23 meter hoog –, maar de dikte. De Poppebeam, zoals het exemplaar genoemd wordt is maar liefst 540 centimeter in omtrek.

Deze laag vertakte beuk staat naast een klein vervenershuisje. Dicht aan de Jelle van Damweg, die er zelfs in een knik omheen is gelegd. Het vervenershuisje werd in 1861 gebouwd door de familie Weidema. Volgens verhalen kreeg Berend Oedszes Weidema het ‘beukje’ in datzelfde jaar van zijn broer. Hij was toentertijd werkzaam in de bossen van Beetsterzwaag. Het boompje werd geplant bij de bouw van de woning. Voorin het huisje werd een winkeltje en cafétje gehouden. Het was dus passen en meten.

De boom deed het zo goed, dat het in de jaren vijftig moest worden teruggesnoeid in verband met de toename van het verkeer. De boom kreeg het zwaar te verduren in de jaren tachtig, het moment dat er gasleidingen aangelegd werden. De boom begon afstervingsverschijnselen te vertonen. Sindsdien wordt de boom gekoesterd door de bevolking. Een inzameling voor de boom leverde 1950 euro op. Inmiddels is de boom weer in goede staat.

De boom is geadopteerd voor Plaatselijk Belang Jubbega. Sinds 1975 is het vervenershuisje ook al het eigendom van het plaatselijk belang. Zij willen het in een zo origineel mogelijke staat behouden.

Een poppebeam (poppe = baby) is een boom waar de kinderen vandaan komen. Familie Weidema kreeg zeven kinderen ‘uit de boom’. De boom is te vinden op Jelle van Damweg 101 in Jubbega.

Lees ook het verhaal over andere bijzondere bomen in de regio.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database