Bourtange
Bourtange is een schilderachtig vestingstadje

Cultuur

Bourtange is een schilderachtig vestingstadje 

Bourtange is een vestingstadje in Groningen. Het werd tussen 1580 en 1593, tijdens de Nederlandse Opstand, aangelegd. Het is een historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. Het werd bovendien nooit veroverd.

Op W. Lodewijkstraat 33 in Bourtange is een informatiecentrum gevestigd met aangrenzend een parkeerplaats. Het vormt het startpunt van een bezoek aan het vestingstadje. In het informatiecentrum leer je meer over het verleden, maar ook over het heden. In het vestingstadje bevinden zich diverse musea, winkeltjes en restaurants. De tickets voor de musea zijn te koop in het informatiecentrum, rondlopen in het historische stadje zelf is gratis.

Wie het vestingstadje betreedt, via de brug, treedt binnen in het verleden. Bezoekers wanen zich eeuwen terug in de tijd. Het is er klein, maar sfeervol en ondanks dat het erg klein is, is er veel te zien. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende officiershuizen, de Pastoorswoning, de soldatenbarakken, de kanonnen, de twee toegangspoorten, de secreten (toiletten van vroeger), de bastions, de bruggen, de grachten, de wallen, de wachthokjes, het schilderachtige Marktplein, de kerk, de turfschuur, de rosmolen, de standerdmolen, de synagoge, de kruithuizen, de voormalige smederij en de brugwachtershuizen. En nog meer.

Alle straatjes binnen de vesting komen uit op het Marktplein. Het eeuwenoude plein wordt omgeven door zestien, 350 jaar oude, lindebomen. Zin om wakker te worden in de stilte van de vesting? Dat is mogelijk in de kapiteins- of soldatenkamer. Er zijn zes logementen met bedstee en zes logementen met normale bedden beschikbaar.

Zin in een demonstratie kanonschieten? Bezoek het stadje dan op een zondag tussen april en eind september om 15.00 uur. Extra kanonschoten vinden plaats op Hemelvaartsdag, Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag.

Een bezoekje aan Bourtange is goed te combineren met een bezoekje aan Heede, net over de grens in Duitsland. Daar staat de dikste lindeboom van Europa.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database