TT, Assen
Beleef de MotoGP van dichtbij tijdens de TT van Assen

Beleven

Beleef de MotoGP van dichtbij tijdens de TT van Assen

Hoge snelheden, spectaculaire inhaalmanoeuvres, de TT van Assen is de motorrace van Nederland. Het circuit bestaat al sinds 1925 en onafgebroken zijn er elk jaar races verreden. Grote namen reden er, grote namen wonnen er.

Om een paar namen te noemen: Valentino Rossi, Casey Stoner en Sete Gibernau. Bekende Nederlandse winnaars zijn onder meer: Hans Spaan in 1989, Jack Middelburg in 1980 en Han van Kooten in 1927.

Het circuit is ontstaan na de oprichting van de motorclub Assen en omstreken. De eerste race ging over de weg en was 28,4 kilometer lang. Het parcours lag in de driehoek Rolde, Borger en Schoonloo. Het werd geen vlekkeloze race, omdat de ondergrond bestond uit klinkers en zandwegen. Van de 27 racers haalden vijf de finish. Een jaar later werd een andere route gereden. Er werden nieuwe cc-klassen toegevoegd en zo breidde de TT (Tourist Trophy) zich telkens uit. De organisatie had meteen al grote verwachtingen van het evenement. Daarom werden er tribunes gebouwd. Uiteindelijk werden er slechts 2600 kaartjes verkocht dat jaar.

Internationaal werd het evenement in 1927. Het stuwde het aantal toeschouwers omhoog. De derde editie werd door 14.000 mensen bezocht.

Vroeger werd de race verreden door de 50 cc/80 cc, 125 cc, 250 cc, 350 cc, 500 cc en zijspannen. Door de inkrimping van het aantal klassen zijn dat nu de Moto3, Moto2, MotoGP en de MotoE maakte in 2021 haar debuut. De laatstgenoemde is een elektrische variant.

Vanaf 2016 wordt de TT Assen gehouden op zondag in het laatste weekend in juni, voorheen werd deze traditioneel op de laatste zaterdag van juni verreden. Er wordt voorafgaand aan het evenement in Assen een hele feestweek gehouden, met als hoogtepunt de TT Nacht. Dat vindt grotendeels plaats in de stad met onder meer een kermis, grote terrassen en diverse podia. Ook worden er tijdelijke campings ingericht, waar flink feest wordt gevierd.

Met 105.000 bezoekers op de wedstrijddag is de TT het grootste eendaagse buitensportevenement van Nederland.

Fotocredits:

Harry Lasker

Verder zoeken in onze database