Bloemencorso, Frederiksoord
Bloemencorso Frederiksoord straalt in september

Cultuur

Bloemencorso Frederiksoord straalt in september

Corsowagens, dahlia’s, muziek en een grote feesttent. Elk jaar rond de tweede week van september vindt het bloemencorso van Frederiksoord plaats. Teams uit alle omliggende dorpen doen eraan mee. En werken sinds het begin van het jaar al aan hun praalwagens. Alles draait om de rondgang door het dorp op zaterdag, maar daaromheen vindt een compleet feestweekend plaats.

Afhankelijk van de grootte van een corsowagen prikken de teams tussen de 50.000 en 100.000 dahlia’s op hun wagens. Het komt dikwijls voor dat deelnemers midden in de nacht voor de optocht beginnen met het prikken van de bloemen. Anders zijn ze niet op tijd klaar voor de grote optocht. Tientallen mensen werken eraan mee en dat valt te zien. De wagens zijn groot, uitbundig en naast de wagens lopen ook vaak figuranten en dansers mee met de praalwagens. Een jury onderweg beoordeelt de teams op hun originaliteit, kwaliteit en onder meer verlichting.

In Frederiksoord wordt iedereen al vroeg besmet met het corsovirus, want voorafgaand aan het grote corso vindt het kindercorso plaats: alle kinderen uit de hele regio mogen alvast laten zien wat ze kunnen, voordat ze meedoen aan het volwassen corso. Na de rondgang staan de grote en sommige van de kleine wagens, inclusief figuranten in de Tuinen van Frederiksoord, naast museum De Proefkolonie op Van Swietenlaan 1A in Frederiksoord. Toeschouwers kunnen de wagens daar nog eens goed bewonderen. Op zondag zijn er ook allerlei activiteiten te doen.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstonden de eerste plannen voor een rijdend corso. Na een aantal schuchtere pogingen kwam in 1960 een corso met versierde fietsen en een corso met bloemmotieven en versierde auto’s. De rit ging van het Logement naar de tuin van de school. In 1963 reed het corso voor het eerst over de weg met elf praalwagens en drie luxe auto’s. De rit ging over de Molenlaan en dwars door de tuin van de school. Dat jaar werden voor het eerst ook prijzen toegekend. De route is inmiddels langer geworden.

De beste plek om naar het bloemencorso te kijken is aan de Majoor van Swietenlaan of de Burgemeester Wynoldyweg (tegenover hotel Frederiksoord).

Liefhebbers van bloemen bezoeken ook de Orchideeënhoeve in Luttelgeest. Toch meer fan van een leuke themafestiviteit? Neem dan eens een kijkje op Beeldschoon, een festival vol levende standbeelden in Rolde.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database