KAPKAR-kunstwerken in de regio
KAPKAR-liefhebbers moeten hier naartoe

Cultuur

KAPKAR-liefhebbers moeten hier naartoe 

Frank Havermans is een installatiekunstenaar die diverse architectonische installaties achterliet in het Lage Noorden. Het betreft drie KAPKAR-kunstwerken, werken in het landschap, vaak aan verkeersslagaders. In dit verhaal bezoeken we ze alle drie en voor de liefhebbers die ze ook willen bezoeken: we hebben de coördinaten voor jullie.

In Appelscha aan de N381 bevindt zich de KAPKAR / DOW-N381, een kunstwerk en uitkijkplatform ineen. Het werd gebouwd in 2020 op de grens van de Drents-Friese grens. Deze grens wordt aangeduid met zwartwit gestreepte grenspaaltjes. De reden voor Havermans om deze kleuren terug te laten komen in zijn werk. De vorm van het geheel is gebaseerd op een taludbak, waar veel sloten in de omgeving mee werden uitgegraven. Dat gebeurde voor de herinrichting van de Oude Willem, een voormalige landbouwenclave die is teruggegeven aan de natuur. Het kunstwerk staat boven een greppel en kijkt uit over de N381, de autoweg tussen Emmen en Drachten. Lees het verhaal over KAPKAR / DOW-N381, ook om te weten hoe je er komt.

In Drachten, aan de A7, staat het kunstwerk met de naam KAPKAR / A7-29 X FT. Iedereen die over de A7, ter hoogte van afslag 29 rijdt, ziet hem staan, het blauwe gevaarte. Het moet een stadspoort voorstellen, laat Havermans weten. Hij inspireerde zich op oude ontwerpen van poorten bij steden, een iconische poort waar iedereen gebruik van maakte. Vandaag de dag zijn bijna al die poorten verdwenen, maar doordat de installatie zo opvallend is, is hij toch een beetje terug van weggeweest. Om daadwerkelijk door de ‘south gate’ te gaan, moet je iets meer moeite doen: Deze KAPKAR is te bereiken door naar de coördinaten 53.089779, 6.076778 te rijden. Parkeer aan Morra of de Oude Slingeweg om vanaf daar naar de coördinaten 53.087452, 6.081312 te lopen.

Vanaf zowel de N34, de Hunebed Highway, en de N374 is hij te zien: de KAPKAR / BB-N34, een kunstwerk in Borger dat op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. Furniture Homewares omschrijft het als ‘buitenaards uiterlijk’, Architectenweb vindt het een ‘grote, rode lantaarn’, wij vinden het meer een groot uitgevallen bureaulamp. De carrosserie is rood geverfd, zo rood als de naastgelegen brandweerkazerne.  Het vijf meter hoge lichtbaken staat op een klein grasheuveltje en kijkt met zijn oog over de omgeving. De uit staal geklonken constructie houdt een schotelvormige lamp omhoog. De balken in de constructie verwijzen naar brandweerladders, de lamp refereert aan een helm. De lamp brandt altijd, om aan te geven dat er mensen binnen de gemeente continu waakzaam zijn. Bij calamiteiten gaat de lamp feller schijnen. Het kunstwerk bekijken? Rijd dan naar de coördinaten 52.922560, 6.783348.

Krijg jij niet genoeg van Havermanskunst? Dan staan er nog twee werken van hem net buiten het Lage Noorden. In Leeuwarden staat of eigenlijk zit: KAPKAR / LB2-SV. Het is een straatlantaarn bevestigd aan het Stephensonviaduct ter hoogte van de Marshallweg. Het lijkt alsof het op de rand zit. In Groningen staat één, waar je net zoals in Appelscha, in kunt. De KAPKAR / CDH-P2P is een uitkijkpost of chathouse, zoals Havermans hem zelf noemt. De laatst genoemde staat naast de dijk van het Noord-Willemskanaal in Groningen. Wie het Pieterpad wandelt, komt er langs.

Geïnteresseerd in kunst? Lees dan ook het verhaal over museum Bèlvédere in Oranjewoud of de kijkhut voor niet bestaande vogels in Spanga.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database