Willemsoord
Op paupervisite in Willemsoord

Cultuur

Op paupervisite in Willemsoord

De Koloniën van Weldadigheid omvat in totaal zeven koloniën: Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord, Ommerschans, Veenhuizen, Wortel en Merksplas. De laatste twee liggen in België. In dit verhaal beschrijven we Willemsoord. De kroonprins van Oranje, de latere Koning Willem II, gaf het dorp met tegenwoordig ongeveer 900 inwoners zijn naam.

Willemsoord, of Kolonie III, wordt sinds 1820 bewoond door kolonisten. Willemsoord was net als Frederiksoord en Wilhelminaoord een vrije kolonie. Anders was dat in Ommerschans, Veenhuizen en de Belgische koloniën. In deze onvrije koloniën belandden kolonisten die zich schuldig hadden gemaakt aan ‘minder zedelijk en goed gedrag’. Zij werden veroordeeld door de Raad van Tucht en vielen sindsdien onder een strenger regime. De strafkoloniën werden gekenmerkt aan een lanenstructuur met centrale gestichten en bewakers.

Willemsoord had een eigen structuur, die je nog duidelijk terugvindt in het landschap. Het kruispunt was het centrum, er zijn voornamelijk rechte lanen aanwezig en open landbouwgronden, er is lintbebouwing en er zijn grote hoeves aanwezig. Volgens oprichter Johannes van den Bosch het ideale koloniemodel met faciliteiten op een centraal punt.

Audiotour

In Willemsoord is de rijke historie op een moderne manier te beleven. Bijvoorbeeld met de audiotour ‘Op Paupervisite’. Tijdens deze tour ga je op de koffie bij één van de kolonisten en je kunt een rechtszaak bijwonen.

VR-Experience

Tijdens de Virtual Reality Experience ontmoet je Johannes van den Bosch himself. Hij verwelkomt je als pauper in Kolonie III en maakt je wegwijs. Een spectaculaire en leerzame ervaring voor jong en oud. Deze beleving duurt acht minuten.

Koloniespeeltuin

De Koloniespeeltuin is een speeltuin vol opdrachten. Beleef het mysterie met Willem en Marianne. Zij woonden al in Willemsoord voordat het een kolonie werd. Ga je mee terug naar het jaar 1820?

De audiotour, Virtual Reality Experience en de koloniespeeltuin zijn te vinden bij Eetcafé de Steen op Steenwijkerweg 155 in Willemsoord. De audiotour en de Virtual Reality Experience zijn ingesproken door de acteurs en actrices van het Pauperparadijs.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database