Buitenescape Appelscha
Een high tech buitenversie van de escaperoom

Actief

Een high tech buitenversie van de escaperoom

In Appelscha speel je de escaperoom buiten met de buitenescape. ,,Je loopt met z’n tweeën of met een groepje tot zes personen door het dorp en de natuur om doordachte puzzels op te lossen”, zegt Alice Start. Samen met Joost d’Hont is ze de initiator van deze puzzeltocht voor gevorderden. ,,Zelf zijn we fan van escaperooms. Toen we over deze buitenvariant hoorden, dachten we: dat moeten we naar Appelscha halen.”

Er bestaan nog weinig van in Nederland. ,,Wij vonden er één bij toeval. We waren met onze kinderen op vakantie in Limburg. Toen we iets leuks met z’n allen wilden doen, stelde onze zoon voor om een escaperoom te doen. Zelf wilde ik liever iets in de buitenlucht doen. We stuitten op de buitenescape. Wat we er van moesten verwachten, wisten we niet, want ook wij hadden er nog nooit van gehoord. Wat we zagen was spectaculair. Toen we zeiden dat we zoiets ook wel in Appelscha wilden opstarten, wilde de eigenaar meteen meewerken. Concurrentie kun je bij zo’n grote afstand niet over spreken. De eigenaar van de buitenescape bracht ons na afloop in contact met de fabrikant. En zo bezitten wij onze eigen versie van de buitenescape.”

Breinbrekers

Denk bij deze tocht aan cryptex woordpuzzels, augmented reality en breinbrekers. ,,Het team dat de buitenescape gaat spelen komt bij ons langs om een koffer op te halen, krijgt een korte uitleg en kan beginnen met lopen.” Alice pakt er een koffer bij. Ze pakt er een iPad uit. Het is misschien wel het belangrijkste gereedschap in de koffer. Daarop ziet de speler namelijk waar ze langs moeten lopen en met het toestel worden ook raadsels opgelost. ,,Als je het hebt over augmented reality”, zegt ze, waarna Alice de iPad op een bepaald punt richt. Er komt een trol tevoorschijn. Het lijkt alsof de trol vlak voor je op de grond staat. ,,Gaaf, hè?” De trol begint een heel gesprek met de speler, geeft wat aanwijzingen en de trol komt met regelmaat terug in het spel. ,,Soms zie je zelfs een slapende trol. Dan moet je hem via de iPad even een duw geven, zodat hij wakker wordt.” Kortom: erg interactief.

Er zijn meerdere varianten te spelen. Een volwassen spel, ,,dan ben je een geheim spion” en een kindervariant. De laatst genoemde is voor kinderen van acht tot twaalf jaar. Ze mogen dan zelf met een groepje op pad gaan. De volwassen versie is ook leuk om te doen tijdens een familiedag. ,,Er zitten moeilijke, maar ook makkelijke opdrachten tussen.” De spellen zijn ideaal voor wie eens wat anders wil, iets uitdagends, want erg makkelijk is het niet. Je werkt met allerlei vernuftigheden om tot een oplossing te komen. ,,Je leert een soort van andersom denken, zoals in het televisieprogramma De Code van Coppens.”

Voor wie er echt niet uitkomt: wees gerust. Er mag om hints gevraagd worden. Het spel duurt ongeveer 2,5 uur en wie alvast in de sfeer wil komen, kijkt op de site camperencaravanappelscha.nl. Klik op Buiten Escape Appelscha voor meer informatie en ook voor filmpjes. Reserveren kan ook via die website.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database