Flaeijelfeest, Oudehorne
Het Flaeijelfeest is ouderwets gezellig

Cultuur

Het Flaeijelfeest is ouderwets gezellig

Het Flaeijelfeest in Oudehorne neemt bezoekers honderd jaar mee terug in de tijd en laat hen op die manier één dag uit het verleden beleven. Van ronkende motoren en snerpende stoomfluiten tot knallende bands en ratelende kermisattracties, het komt allemaal voorbij.

Het hele jaar wordt door een groep van ruim honderden vrijwilligers gewerkt aan de voorbereiding van het Flaeijelfeest. Binnen een week weten zij meerdere weilanden om te toveren in een groots landgoed anno de jaren twintig van de vorige eeuw. Op het landgoed wordt het dorpsleven uitgebeeld door middel van straattheater, tientallen demonstraties, ambachten en een lange optocht van rijdend antiek. De optocht bestaat uit onder meer stoomwalsen, ouderwetse rijtuigen, koetsen en antieke boerenwerktuigen voortgetrokken door paarden.

Boeren, burgers en buitenlui 

De optocht eindigt op Landgoed de Horne, waar het openluchtmuseum volledig in bedrijf is. Langs een onverhard zandpad is een echte dorpsstraat nagemaakt, met een heuse bakkerij, een dorpskapper, een café, een basisschool en vele andere voorzieningen die vroeger in een doorsnee dorp te vinden waren. Verder is op het landgoed een nostalgische kermis, een demonstratie van oude werktuigen en oude tractoren. Oude motorfietsen, ringrijders, paardenshows, woonwagens, stationaire motoren; het is een compleet dagje uit voor het hele gezin.

De optocht is gratis toegankelijk, evenals de toiletten, parkeren en de kermisattracties (kinderen tot en met 12 jaar hebben overigens ook gratis entree). Er is een kinderboerderij voor jongeren en de jongste bezoekers mogen zelf ook mee doen aan verschillende oude ambachten, spellen en demonstraties.

Feesttent

Ouderwetse gezelligheid speelt op het Flaeijelfeest een belangrijke rol. De feesttent is een ware ontmoetingsplaats van inwoners en ex-inwoners uit de regio. Op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond is de feesttent gevuld met feestende mensen. Alle dagen vinden er optredens plaats van bekende en minder bekende artiesten.

Voordat vrijdagavond de feesttent open gaat, kan jong en oud genieten van het grote vuurwerkspektakel. Dit is altijd gratis toegankelijk en start om 21.00 uur. Kijk voor meer en actuele informatie op de website van het Flaeijelfeest.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database