Boekentips, Koloniën van Weldadigheid

Cultuur

Beleef de regio nog beter met één van deze boeken

Breng je een bezoek aan de Koloniën van Weldadigheid? Een goed boek helpt je vaak om de omgeving nog meer te beleven of nog beter te begrijpen. Over de Koloniën zijn veel boeken verschenen. Hierbij een aantal tips, in willekeurige volgorde.

Wil Schackmann kwam in 1994 terecht in het archief van de Koloniën en ontdekte daar allemaal interessante verhalen. Verhalen van de onderkant van de samenleving, tot in detail beschreven. Een verhaal over deze historie bestond nog niet, dus is hij maar gaan schrijven. De proefkolonie gaat over het leven van de eerste 52 proefkolonisten in het net geopende Frederiksoord. Je kijkt mee over de schouder van de kolonisten, hoe ze er kwamen, wie ze waren, wat voor kleding ze droegen en het onherbergzame Drenthe, dat ontgonnen moesten worden. Je komt terecht in de wereld van toen, 1818, je proeft het weldadige karakter van de natie. Het boek leest prettig weg.

Hetzelfde geldt voor onze tweede tip, Het pauperparadijs genaamd. Een hartverscheurend verhaal lees je in het boek van Suzanna Jansen. Ze beschrijft haar eigen familiegeschiedenis en tegelijk één van de meest tragische histories die zich in Nederland hebben afgespeeld. Het experiment genaamd Koloniën van Weldadigheid startte met ideële motieven, maar werd een grote mislukking. De schrijfster volgt in het boek vijf generaties van haar familie. Van bedelaarskolonie Veenhuizen tot wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. Gaandeweg blijkt hoe de opvoedcampagnes ingrijpen in het leven van Roza Dingemans en haar nazaten. Een nieuwe uitgave bevat een extra hoofdstuk met nieuw, recent gevonden materiaal en een reactie op de UNESCO-Werelderfgoedstatus.

Tip drie speelt zich af in Veenhuizen, toen nog een verboden dorp. Buitenstaanders kwamen er niet in. De roman met de titel Hollands Siberië van Mariët Meester gaat over het reilen en zeilen van de franciscaan Peter Pex tussen 1936 en 1950. Hij wordt naar het ‘slechtste dorp van Nederland’ gestuurd waar geen enkele pastoor het uithield. Hij probeert het hiërarchisch georganiseerde justitiedorp te doorgronden. Veenhuizen op z’n donkerst en meest grimmig. Een prettig leesbare, historische roman.

Het is vooral een goed idee om te lezen voor of tijdens je verblijf in de Koloniën van Weldadigheid.

Fotocredits:

Verder zoeken in onze database