Het Roekpad, Echten (1km.)
Het avontuurlijke Roekpad loopt door het Kraaienbosch

Actief

Het avontuurlijke Roekpad loopt door het Kraaienbosch

Een beleefpad voor durvals. Dat is het Roekpad in Echten. Het pad is slechts één kilometer lang, maar er valt ontzettend veel te beleven. Het is leuk voor kinderen, volwassen en zelfs voor mensen met een visuele beperking is het toegankelijk. Langs het pad staan namelijk telkens twee infopanelen: één met letters en één met braille. Volg voor de route de richting die de snavel van Loek de Roek aangeeft.

Beginnen kan op twee punten: de parkeerplaats op Zuidwolderweg 2A in Echten of (zonder de weg te hoeven over te steken) op coördinaten: 52.713693, 6.401543. Deze laatstgenoemde parkeerplaats voor een kleine veertig auto’s, ligt midden in het Kraaienbosch. Naast de entree start aan de rechterkant de route. Eerst volg je een pad langs het water van Huize Echten, vroeger een havezathe. Zodra het pad naar links buigt, beginnen de belevenissen. Horen, zien, voelen, horen en ruiken; alle zintuigen worden geprikkeld tijdens de route. Vooral het roeken moet je eens doen. Dat is Drents voor ruiken.

Loek de Roek neemt de bezoekers tijdens de wandeling mee op avontuur en geeft uitleg over zijn bos en andere bewoners. Onder meer over de slang en waarmee hij ruikt. En ook geeft Loek een beetje brailleles. Hij vraagt soms dingen te ontcijferen. Naast het infopaneel over de slang kruipt een enorme slang tussen de bomen door. Durf jij er overheen te balanceren?

De wandeling loopt om het water, waar – vooral in de zomer – leuke dingen te doen zijn. Denk aan varen op een vlot, picknicken op een vlonder of springen van steen tot steen. Neem voor de zekerheid droge kleding mee, want sommige keien liggen best ver uit elkaar. Verderop ligt de leidensweg. Je volgt het touw en zigzagt over een pad vol glibberige boomstammen. Aan het eind staat een kijkhut en – misschien nog wel leuker – een slingertouw boven het water. Houd jij het droog?

Boomtronen zijn stoelen in toppen van boomstammen. Leuk om in te klimmen. Je komt ze onderweg meermaals tegen. Vooral de laatste drie bieden een mooi uitzicht. Onderweg kun je boter, kaas en eieren spelen, hinkelen of voelen hoe het is om op een echt bed van mos te liggen. Ja, er is daadwerkelijk een bedombouw in elkaar getimmerd en het mos dient als matras.

Aan het einde van de route kom je bij een grote speeltuin, waar van alles te doen is. Schommelen, wippen, duikelen, klimmen en er is een kabelbaan aanwezig met daarnaast een omgevallen boom. Hij belandde precies over het water. Voor jong en oud een leuke uitdaging. Ach, je bent inmiddels toch dichtbij de auto.

Veel plezier.

We kunnen ons voorstellen dat je hier voor een geruime tijd zoet bent, maar mocht je nog iets leuks willen doen in de buurt? Lees dan over ’t Huus met de Belle en het Echtenerzand. En hier vind je alle wandelingen in de regio, ook diverse beleefpaden.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database