Sterrebosroute, Frederiksoord (3km.)
Route leidt je langs markante plekken in Sterrebos Frederiksoord

Actief

Route leidt je langs markante plekken in Sterrebos Frederiksoord 

Midden in de Maatschappij van Weldadigheid ligt het Sterrebos. Je kunt er alle kanten oplopen, maar wie deze route van drie kilometer volgt, ziet alle hoogtepunten en die zijn voorzien van een kleine beschrijving op een infopaneel, telkens aan de zijkant van een bankje. Botanische bijzonderheden, historische plekken en gewoon mooie plekjes.

Starten doet de route op de parkeerplaats van museum De Proefkolonie op Van Swietenlaan 1A in Frederiksoord. Vanaf daar volg je de groene pijltjes. De entree van het in 1770 aangelegde parkbos ligt iets verderop.

In en om het bos zijn veel verhalen te vertellen, te beginnen met die over de aanleg. Dat gebeurde in opdracht van Nicolaas van Heloma. Hij zorgde er ook voor dat de wegen naar Vledder en Noordwolde werden aangelegd. In het bos komen we al vrij snel een trip-trap bruggetje tegen over de Westerbeeksloot. Het werd ook wel de Kolonievaart genoemd en dateert uit 1614. De sloot werd aangelegd door Frans van Westerbeek voor de afvoer van turf. Door de sterke daling van de grondwaterstand is het waterpeil erg laag. De vaart werd onbevaarbaar. Wat er overbleef is een diepe sloot met een klein stroompje.

Even verderop lees je over het grasland waar voorheen het eerste Huis Westerbeek gevestigd was. Het is medio vorige eeuw dat het als feestterrein wordt gebruikt door het plaatselijke bloemencorso, een jaarlijks terugkerend evenement. Na een beukenlaan die overgaat in eikenlaan loop je om het huidige Huis Westerbeek. Tevens gesticht door Van Heloma in 1770. De woning werd bewoond door Johannes van den Bosch en zijn gezin van 1821 tot ongeveer 1830. Tegenwoordig is het het kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid.

In de ‘droge kom’ vinden we het centrum van het bos. In het midden ervan groeit een lindeboom. Vanuit de kom kon het wild op acht paden – de stralen van de ster – bejaagd worden. Er vlakbij ligt ook een ‘natte kom’. Voor zover bekend is dit Sterrebos het enige in Nederland met zo’n ‘natte kom’. Het is een drinkplaats voor het wild. Op deze plek werd het wild niet bejaagd.

Op één plek in het bos valt op dat de bosvloer vrijgehouden wordt van opschot. Het ligt vol blad van de beuken. Het resultaat: een grote, open ruimte met lage stammen. Ze worden gezien als pilaren voor een hoog dak: een beukenkathedraal.

Aan het eind van de route is nog een mooie boomkerving te zien op een overblijfsel van een boom. Een leuke boswandeling. Op de route mogen honden mee, mits aangelijnd. De route is niet geschikt voor rolstoelen en wandelwagens.

Lees ook het verhaal over de Van Swietenroute en de Monumentenroute. En ben je helemaal gek van kathedralen? Naast de beukenkathedraal in het Sterrebos bevinden zich in de omgeving ook een Ecokathedraal en een Stoomkathedraal.

Ontdek hier onze wandelpagina.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database