Wandeling Blauwe Meer, Hoogersmilde (2,3km.)
Kom tot rust tijdens een rondje om het Blauwe Meer

Actief

Kom tot rust tijdens een rondje om het Blauwe Meer

Voor een wandeling om het Blauwe Meer in Hoogersmilde volg je de gele pijltjes. De route van 2,3 kilometer start op de ruime parkeerplaats en er lopen mag met de hond.

De route begint met een stukje bos, waarna het water al gauw in zicht komt. Wat meteen opvalt is de blauwgroene kleur van het water. Het wordt veroorzaakt door glauconiet, een mineraal met een donkergroene kleur. Gedurende driekwart van de wandeling loop je vlak langs het water. Je kunt kiezen uit verschillende paden: een breed pad of een wat avontuurlijker pad. En wie het warm krijgt kan plaatsnemen onder een boom of neemt een duik in het water. Vanwege ze zandzuigwerkzaamheden is het meer erg diep, binnen de hekken is een deel afgezet, zodat kinderen er veilig kunnen zwemmen.

Halverwege de route is het mogelijk vanaf het hoogste punt van de route het achterliggende meer te zien. Het word afgeschermd met hekken omdat daar op dit moment nog zand gewonnen wordt. Op die manier is het Blauwe Meer ook ontstaan. Er werd sinds 1905 zand gewonnen. Tegenwoordig zijn er diverse strandjes ingericht om het meer, waaronder een betaald strand. Daar wordt in de zomer een kleine bijdrage voor gevraagd wat besteed wordt aan het onderhoud van het recreatiegebied. Er is tevens een kiosk aanwezig en een toilet. Buiten het seizoen is het strand gratis te betreden. Wandelaars kunnen er bij het hek voor kiezen om over het strand terug te lopen naar de parkeerplaats.

Tijdens de route kan worden genoten van bos, heide, water en zandpartijen. Het Blauwe Meer maakt deel uit van het natuurgebied het Leggelderveld.

Kijk hier voor meer wandel– en fietsroutes in de regio.

Fotocredits:

Verder zoeken in onze database