High Tea tussen de alpaca’s in Haulerwijk
Alpaca Hoeve De Drie Provinciën in Haulerwijk blijkt schot in de roos

Beleven

Alpaca Hoeve De Drie Provinciën in Haulerwijk blijkt schot in de roos

Eigenlijk wilde ze een paard toen ze zes jaar geleden verhuisde naar de rand van Haulerwijk. Maar dat idee werd bijgesteld toen Jacqueline Poeder ervoer hoe leuk een high tea tussen alpaca’s was. Iets nieuws, iets waar mensen erg blij van worden. ‘En de dieren zijn ook nog eens super leuk en lief’, zegt Poeder, die zich meteen begon in te lezen over de kleinere versie van de lama.

Een paard was bij nader inzien te veel werk met twee erg jonge dochters. Ze zou voor het dier geen tijd hebben ‘en daarvoor neem je geen paard’. In 2018 – Jacqueline en haar gezin wonen dan twee jaar op de huidige locatie – krijgt het vijfduizend vierkante meter grote perceel invulling. ‘Na een basiscursus over de omgang met de dieren en hoe ze te verzorgen, kocht ik drie alpaca’s van een fokker. Een volwassen alpaca – drachtig -, een jaarling en een cria, want zo noem je jonge alpaca’s. Een vrouwelijke alpaca noem je geen merrie, maar een hembra en een mannelijk dier draagt de naam macho. Een omheining wordt aangelegd en om de dieren te beschermen. Tegen de weervarianten wordt er een overkapping gebouwd, waar het gezin zelf ook onder zit. Binnen een jaar wordt een jong geboren. ‘Ik moet zeggen: de prachtige kleuren die de dieren hebben, maakt je ook wel een beetje hebberig. De één is nog mooier dan de ander en ze staan zo leuk bij elkaar.’ Inmiddels lopen er twaalf op Alpaca Hoeve De Drie Provinciën, want zo schreef ze zich eigenlijk meteen al in bij de Kamer van Koophandel. ‘Met het idee om tussen de wollige dieren high tea’s te organiseren. Grijs, zwart, wit, oranje, de één wat lichter dan de ander of wat gevlekt, van alles loopt er rond. En wat het zo leuk maakt is dat de kameelachtige dieren nieuwsgierig zijn. ‘Niet vervelend nieuwsgierig, maar leuk nieuwsgierig. Je kunt rustig je thee drinken, want daar komen ze niet aan. Aan hapjes evenmin. Ze houden het bij hooi en brokjes.’ En tussendoor kunnen de gasten wat foto’s maken, de beesten aaien en knuffelen en ook brokjes geven. Met de high tea startte Jacqueline in mei 2021. ‘Sindsdien komen er veel mensen langs, in alle jaargetijden.’ Voor in de winter is de overkapping voorzien van een heater en dan zijn er ook dekentjes aanwezig. ‘In de zomer zet ik voor de alpaca’s op hete dagen een badje neer.’

Boeken bij de Alpaca Hoeve doe je vanaf vier personen, maar doe dat wel ruim van te voren, want een high tea bij Jacqueline is gewild. ‘Vooral in de weekenden is het druk.’ Jacqueline geeft bij aankomst uitleg over haar bedrijf en geeft de groep dan privétijd met de dieren. ‘Er zitten ook geen andere gasten bij, zodat niet de ene groep ze lokt en de andere groep geen alpaca ziet. Dat lijkt mij niet de bedoeling.’ Er kan voor driekwartier – een meet & greet – geboekt worden, maar een groep kan er ook voor kiezen om anderhalf uur tussen de alpaca’s te high teaën. ‘Ik bestel vervolgens petitfour bij Jetty Nijboer van DSR Food uit Haulerwijk. Ze bezorgt mij alles op maat, lekkernijen, zowel zoet als hartig en serveren doe ik dat alleen of als mijn dochters thuis zijn, helpen zij mij mee.’ Eline (10) en Lisa (9) vinden de alpaca’s maar wat leuk en zijn blij dat hun moeder nooit aan een paard is toegekomen.

Alpaca Hoeve De Drie Provinciën is te vinden op Slotemaker de Bruineweg 80 in Haulerwijk. Neem ook eens een kijkje op alpacahoevededrieprovincien.nl.

Fotocredits:

Alpaca Hoeve De Drie Provinciën

Verder zoeken in onze database