Kunstcafé, Appelscha
Er zit muziek in Kunstcafé Appelscha 

Beleven

Er zit muziek in Kunstcafé Appelscha 

Een plek voor de kunstliefhebber, een plek om te genieten van verschillende stijlen muziek, luisterconcerten en vooral de wat minder bekende genres. Een gelegenheid met daar omheen een groot terras met uitzicht op de Boerestreek van Appelscha en de rand van het Drents-Friese Wold. Kunstcafé Appelscha doet het net even wat anders dan anders. Ervaar het zelf.

Henry Hoiting uit Appelscha kocht het pand in 2018 en heeft het pand 2,5 jaar verbouwd tot wat het nu is. Hij ziet het ‘prachtpand’ aan de Van Emstweg vooral als een plek waar hij naartoe haalt wat je elders niet zo snel ziet. Klassieke muziek of folk. Americana ook zeer zeker. Bands en artiesten staan in de rij om te mogen optreden in Kunstcafé Appelscha. En voor het publiek is het elke keer weer een verrassing wat het kunstcafé nu weer uit de hoge hoed tovert. Hoiting werkt daarvoor nauw samen met Stichting De Kortsluiting, een bestel vol muziekliefhebbers en –kenners. Jonge mensen met dezelfde passie. ‘We doen op deze plek voornamelijk wat wij zelf leuk vinden.’ En daar is markt voor, blijkt. Tijdens de luisterconcerten is het er altijd gezellig druk. Niet per sé het doel van Hoiting, maar wel een grote uitdaging voor De Kortsluiting is om nieuw talent te ontdekken en ze in het kunstcafé te laten optreden, voordat ze naam maken. Vind de agenda hier.

Een tweede, grote component in het café is de kunst in de vorm van beelden en schilderijen. Wederom kiest de eigenaar ervoor om niet de eerste de beste kunstenaar er te laten exposeren. De kunstenaars worden zorgvuldig uitgezocht. Iedere maand komt er een ander exposeren. ‘Elke maand
weer een gelegenheid om langs te komen’, zegt Hoiting erbij.

Entreekaartjes zijn vaak tegen een schappelijke prijs, wat de drempel om langs te komen extra laag maakt. Ja, ook voor iemand die niet van muziek of kunst houdt is het er goed toeven. Daarom zijn er veel zitjes gecreëerd. Van de luxere variant, want in welk café kun je van je thee genieten op een designbank? ‘Ik doe het graag wat anders, ik doe wat ik denk dat goed is en ik denk dat er behoefte aan is’, vertelt de initiatiefnemer.

Kunstcafé Appelscha is te vinden op Van Emstweg 85 in Appelscha.

Fotocredits:

Piet Bosma
Steve Bergsma

Verder zoeken in onze database