Kleine Beer Brouwerij, Spanga
Geniet van een Beer Brouwerij bier in Spanga 

Beleven

Geniet van een Beer Brouwerij bier in Spanga 

Duizenden bieren proefde hij al. ‘Hoeveel het er precies zijn, weet ik niet’, zegt Bernd Beersma uit Spanga. Maar ieder geval genoeg om te weten wat hij lekker vindt. Om het perfecte biertje te maken, startte hij in 2012 met het brouwen van zijn eigen bier. Onder de naam De Kleine Beer Brouwerij. Beersma bouwde zelfs een kroeg, waar hij zijn bier tapt en als het weer het toelaat neemt hij plaats op het terras ervoor. Het kleinste terras van Nederland, noemt hij het. 

Negen vierkante meter. Precies groot genoeg voor vier personen, zegt hij er achteraan. Elke vrijdag wordt er door hem en zijn vrouw een vrijdagmiddagborrel ingelast, uiteraard in diezelfde kroeg, op eigen erf. Genoeg voorraad. 

Het verhaal achter de brouwerij start in Lemmer, waar de jonge Bernd opgroeit en al vroeg in aanraking komt met het gerstenat. ‘Bij elk kampioenschap van Rintje Ritsma was het raak’, benoemt hij. En vergeet de Lemster Week niet. Bernd raakte nieuwsgierig naar meer soorten toen de jonge tiener in voormalig café De Fuik. Guinnessbier, Hoegaarden, zijn smaakpupillen kregen de volle laag. ‘Met vrienden werden we wat experimenteel, testten meer bieren.’ En langzaamaan werd er steeds vaker tijdens een vakantie ook een brouwerijbezoekje ingepland. Lekker sociaal zijn, andere bierliefhebbers leren kennen en op zoek naar nieuwe smaken, dat is het uitgangspunt voor Bernd. Ook altijd wordt zo’n uitje gecombineerd met lekker eten, maar dat is een andere hobby. 

Het is 2012 als Beersma voor werk in Baltimore is voor een driedaags congres. ‘We maakten er een vakantie van en bezochten ook Washington en New York. Qua bierstijlen ging er een wereld voor me open.’ 

Het moment om zelf eens wat te proberen met hop, water, mout en gist en pannen uiteraard. En een schrootmolentje om de mout te kneuzen. ‘Ik probeerde een eigen IPA te brouwen en het lukte. Het smaakte nog best goed eigenlijk.’ Naarmate hij het vaker deed, leerde brouwen, ontdekte hij de legio aan ingrediëntenmogelijkheden.

Naast Us Heit was de Amelander het enige Friese craft beer dat op dat moment bestond. Tijd voor een derde, dacht de bierliefhebber. Hij startte zijn eigen bierbrouwerij. En was niet de enige. Veel gelijkgestemden ontmoette hij in de regio. Hobbybrouwers die puur voor zichzelf brouwden, maar ook waarvan de bieren uitgroeiden tot stevige merken. Het werd drukker op de markt. Ter vergelijking: nu telt Friesland zo’n veertig bierbrouwerijen.

‘En in Nederland bestonden in 2012 nog 190 brouwerijen, nu meer dan duizend’, vertelt Beersma. Hij kent al deze feiten omdat hij inmiddels bestuurslid is van CRAFT, de Nederlandse branchevereniging voor onafhankelijke bierbrouwers. Geen onbekende meer in de wereld dus. Inmiddels brouwde Kleine Beer Brouwerij zo’n tien bieren en die werden onder meer gesleten aan de horeca en festivals.

Het ging Beersma voor de wind. Niet dat hij van het bier moet rondkomen, integendeel. Hij heeft drie bedrijven in de ICT en werkt (hoe ironisch) voor de douane. Maar daarnaast werden bieren in grote hoeveelheden gebrouwen bij Brouwdok in Harlingen. Tussen 14.000 en 18.000 liter. ‘We konden ze goed slijten, maar door de jaren heen is het aanbod zo uitgebreid, dat iedereen liever een paar verschillende biertjes koopt dan alles van hetzelfde. In 2020 werd er nog 15.000 liter gebrouwen. Goed voor 45.000 flesjes. Net op het verkeerde moment, want toen: corona. Voorraden stonden te lang en waren niet meer verkoopbaar, helaas.’

Beersma zat echter niet stil en bedacht: als de consument zo graag verschillende biertjes koopt, brouwen wij toch kleinere hoeveelheden? Oftewel: meer soorten en dus gewilder en minder snel over datum en ook nog eens meer variatie voor mijzelf. Win, win, win, win. ‘Ik heb net een eigen brouwinstallatie aangeschaft. Overgenomen van de Amelander. Daarmee brouw ik, zodra alles in werking is, zo’n 200 liter per keer, oftewel 600 flesjes.’ Alle recepten worden zorgvuldig bewaard, zodat er altijd wat bijgebrouwen kan worden. 

Een droom van Beersma is om ooit nog een keer een Beer, Bbq & Breakfast te beginnen, ‘waar de gast natuurlijk ook kan overnachten’. ‘Een plek waar ik mijn passies kan delen met mij gasten.’ Maar voor het zover is drinkt Beersma eerst nog voorraden weg in zijn eigen, knusse kroegje. 

Ook eens plaats nemen op het terras of in het minikroegje van Bernd? Neem dan eens een kijkje op de website van Kleine Beer Brouwerij. 

Bierliefhebbers lezen ook het verhaal over Maallust in Veenhuizen en Zwaluw Bierbrouwers in Fochteloo. 

Fotocredits:

– Piet Bosma

Verder zoeken in onze database