Linde met stamomtrek van 17 meter
De dikste boom staat net over de grens in Duitsland

Natuur

De dikste boom staat net over de grens in Duitsland 

Net over de grens met Duitsland staat in Heede een bijzondere boom. Een bijna 1000 jaar oude boom. De oude en tevens dikste linde van Europa heeft een stamomtrek van maar liefst 1700 centimeter. Het park waar deze immens grote boom staat, is openbaar toegankelijk. De boom staat op een grasveld en wordt omringd door keien.

Over de precieze leeftijd wordt nog getwijfeld. Deskundigen denken dat de boom daadwerkelijk 1000 jaar oud is. Er zijn ook bronnen die verwijzen naar het jaar 1400 dat de boom geplant is.

De oudste vermelding van de linde stamt uit 1677 toen het gebied werd geteisterd door een oorlog tussen Duitse en Nederlandse troepen. De linde werd zwaar beschadigd, maar de bevelhebber van Nederlandse zijde, de Zweedse generaal Rabenhaupt, gaf opdracht de boom te sparen. Uit de gehavende kroon groeiden 16, maar nu 11 dikke en 2 dunne stammen. Het is onduidelijk of deze stammen uit één individuele boom komen of dat ze met elkaar zijn vergroeid. Ze zijn inmiddels verstevigd met kabels, zodat de boom nog zo lang mogelijk mee gaat.

De boom staat in een park aan de Burgstiege in Heede.

Lees ook over andere bijzondere bomen in het Lage Noorden.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database