Roodbaardtuinen
Roodbaardtuinen vind je hier

Natuur

Roodbaardtuinen vind je hier

Je ziet ze wel eens: van die mooie landschapstuinen met kronkelende paden, hier en daar een bruggetje over een mooie waterpartij en op een heuvel een prieeltje, een theehuisje. Vaak met oude bomen, soms treurwilgen die tot in het water hangen. De kans is groot dat het een creatie is van tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782 – 1851).

Een tuin of park, aangelegd in de eerste helft van de negentiende eeuw, vaak bij staten of stinzen. Nu monumentale panden, toen woningen van de rijken, grootgrondbezitters of de adel. Roodbaard was een vooraanstaand tuinarchitect en was voorloper op het gebied van landschapstuinen in Nederland. Hij introduceerde ze. Hij was letterlijk en figuurlijk een hofleverancier.

Vooral in Noord-Nederland liggen nog veel tuinen van Roodbaard of delen van zijn ontwerpen. In het Lage Noorden gaat het om elf, waarvan twee inmiddels zijn verdwenen. Hieronder een overzicht.

Heremastate 

We beginnen in Joure. Daar staat het statige Heremastate. In het pand is nu het gemeentehuis gevestigd. Daardoor is het enorme park er omheen te allen tijde geopend voor publiek. Er worden in het sierlijke landschapsproject van Roodbaard zelfs concerten gehouden en zo af en toe een festival. Het park leent zich erg goed voor een wandeling.

Oranjestein

Oranjestein in Oranjewoud was van 1820 tot 2022 het eigendom van dezelfde familie. Mede daarom heeft het pand en de tuin haar stijl behouden. Het is het hele jaar door te bezoeken, buiten de zomer om wel op afspraak.

Huize Voormeer

Een tuin die niet toegankelijk is voor bezoekers is Huize Voormeer in Heerenveen. Op het perceel is een ronde en slingerende vijverpartij te vinden. De ronde vijver is een overblijfsel van de eerste aanleg en ligt in het verlengde van de woning. Wie voor de woning langsloopt, ziet een theekoepel op een heuveltje staan in de achtertuin. Daardoor ontstond een fraai zicht over de vijver. Je kunt om de hele woning heen lopen. De tuin staat vol groen.

Wolvega

De Nieuwe Aanleg in Wolvega is een park dat Roodbaard ontwierp in 1837, twee jaar later was het klaar. Duidelijk te herkennen Roodbaardkenmerken zijn de waterpartijen. De slingerende oevers moeten kronkelende beekjes nabootsen. Anders aan dit park is dat het voor het grootste deel toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. Zelfs met een duofiets ben je welkom.

Oldeberkoop

In Oldeberkoop kan de wandelaar genieten van meerdere parkbossen die ontworpen zijn door Roodbaard. De bezoeker kan er uren wandelen. Onderweg staan informatieborden en tevens kunst is veel aanwezig in de parken.

Assen

Als je in Assen loopt, is het soms net alsof je in het decor van een Brits kostuumdrama loopt. Tuinarchitect Lucas Peters Roodbaard werd in 1781 geboren in Rolde, vlakbij de stad en woonde ook een tijd in de stad. Van de vijftig tuinen en parkbossen in Noord-Nederland die nog bestaan liggen er drie in de Drentse hoofdstad. Eigenlijk vier, maar één heeft nu een compleet andere inrichting.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database