Mountainbikeroute Wijster, VAM-berg (9,4km.)
Een pittige route met vlonders, een waterbrug, een rockgarden en 294 hoogtemeters

Actief

Een pittige route met vlonders, een waterbrug, een rockgarden en 294 hoogtemeters 

Zin in een mooie, avontuurlijke route? Dan is de mountainbikeroute in Wijster wellicht een goede keuze. De route gaat door het bos, over vlonders – maar liefs 300 meter – en over de VAM-berg, een oude vuilstort van de Vuil Afvoer Maatschappij.

De heuvel, die is afgedekt met schone aarde en gras, is met een hoogte van 56 meter boven NAP het hoogste punt van Drenthe. De klim zelf is 37 meter. De berg wordt regelmatig aangedaan door wielrenners, bijvoorbeeld tijdens een wielerronde en wordt zodoende ook wel de Col du VAM genoemd. Sinds 2019 ligt er ook het mountainbikeparcours.

Beginnen doet de route meteen goed, tientallen meters aan vlonderpad schieten onder je door. In de winter is het er vrij nat, fiets je zelfs door water, maar dat mag de pret niet drukken. Het kippengaas zorgt voor een stroeve ondergrond. Om de route te volgen, volg je de paarse paaltjes.

Na een ronde om de voormalige vuilstort, door het bos, ga je bergop. Deze klimmen kunnen als zwaar en voor ervaren mountainbikers worden beschouwd. Er zijn voor de minder ervaren mountainbikers tevens verkorte routes ingericht. De route bestaat deels uit stenen (rockgarden), voor de zeer ervaren mountainbiker. Er omheen fietsen is ook mogelijk. Na verschillende kanten van de VAM-berg te hebben aangedaan, volgt opnieuw een vlakker deel en daarna maak je nog wat hoogtemeters.

Wederom volgen vlonders en ook een waterbrug kom je tegen. Het is een drijvende waterbrug van zestig meter. Het ligt naast het bikepark. Dit park is voor iedereen gratis toegankelijk en is bedoeld om kinderen de vaardigheden van het mountainbiken te leren. Er liggen diverse heuveltjes, kuipbochten en houten elementen waarop balans en sturen te oefenen zijn.

Starten is mogelijk vanaf:

  • De parkeerplaats VAM-berg Zuid
  • De parkeerplaats VAM-berg Noord op Vamberg 5 in Wijster

Ook is het mogelijk om er naartoe te fietsen vanaf de Boslounge in Spier. Deze route wordt aangeduid in de kleur rood. Verbindingsroutes van en naar Dwingeloo en Sleen zijn er ook. De kleur van deze verbindingsroutes is zwart.

Op de VAM-berg kun je ook wandelen. Ontdek de (avontuurlijke) routes hier. En er ligt ook een ruiterroute.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database