Poëzieroute, Wijnjeterperschar (3km.)
Kalme Poëzieroute overstemt drukke N381: een mooie natuurwandeling met vijftien aangename onderbrekingen

Actief

Kalme Poëzieroute overstemt drukke N381: een mooie natuurwandeling met vijftien aangename onderbrekingen

Vaak rijd ik er langs, maar nooit had ik verwacht dat dit naast de N381 bij Wijnjewoude zou liggen. Vijvers omzoomd door riet, heide met daar tussendoor een zandpad en bos waar je doorheen kronkelt. Wijnjeterperschar is de naam. Een prachtig natuurgebied in de middenloop van de laaglandbeek de Boorne (of Koningsdiep). Voor de reizigers vanuit Drachten: sla zeker eens rechtsaf bij de afslag Wijnjewoude en Hemrik.

En je maakt er ook meteen op een heel andere manier kennis met de natuur en cultuur van dit Natura-2000-gebied, tenminste als je de poëzieroute loopt. Deze wandelroute van zo’n drie kilometer maakt een mooie ronde door het gebied. Onderweg lees je gedichten van bekende Friese dichters. Starten kan op twee parkeerplaatsen (beide aan de Nije Heawei in Wijnjewoude): op de coördinaten 53.055504, 6.154142 en de andere op de coördinaten 53.059830, 6.164562. Het maakt niet uit waar je parkeert, je loopt dezelfde ronde door het natuurreservaat.

Wij startten bij de eerstgenoemde, naast de B&B. Vanaf daar loop je richting het natuurgebied om eenmaal binnen de hekken het eerste pijltje naar links te volgen. Vervolgens loop je de logische route. Een bewegwijzering is er niet, wel is hier een routekaart te downloaden.

Deze route heet niet voor niets de poëzieroute. Op vijftien markante punten staan gedichten op bordjes. De meeste in het Fries, maar ze komen ook voorbij in het Nederlands en in het Stellingwerfs. Ze slaan allemaal op de omgeving. Hieronder het gedicht met de titel ‘Aan een vijver’ van Rutger Kopland:

Geluk was een dag aan een vijver
in gras met bomen
tot in de hemel omkringd

Ik was er het kind van God en
mijn grootvader – beiden stierven
Geluk is gevaarlijk

De vijver is gaan liggen in de avond
zo spiegelglad dat hemel, bomen en gras
zich herhalen onder de aarde

Angst en heimwee, beide vragen mij terug

Het bord met gedicht staat aan één van de vijvers. Wie vanaf daar de andere kant opkijkt, over het pad, ziet de N381 in de verte. Maar er zijn leukere dingen te zien. Omdat het erg rustig is in het gebied, zie je er beesten die je op andere plekken minder snel ziet. Wij spotten een specht en veel ooievaars. Schapen lopen er ook. Diverse keren loop je langs een veerooster. Een kilometer van de route loop je over asfalt in de vorm van een fietspad en straat. Maar dat mag de pret niet drukken. Een leuke route met vijftien aangename onderbrekingen.

Zin in meer mooie wandelingen? Bekijk dan onze wandelpagina.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database