Mountainbikeroute, Vledder (15,4km.)
Flitsend en technisch parcours door een afwisselend gebied

Actief

Flitsend en technisch parcours door een afwisselend gebied

Sinds 2022 is hij geopend: de mountainbikeroute tussen Zorgvlied en Doldersum en iets verder weg; Boijl en Vledder. Aanvankelijk zou het een track van om en nabij de veertig kilometer worden, tot aan Vledder, maar daar is (voorlopig) door de rechter een streep door gezet. Iets minder dan de helft is nu geopend en wat er geopend is, is een genot voor iedere mountainbiker.

De route in het Drents-Friese Wold is op verschillende punten te starten, wij begonnen op coördinaten: 52.913438, 6.239978. Dat is vanaf Zorgvlied iets voorbij camping Zonnekamp. Het is even zoeken naar het eerste pijltje, maar vanaf dan is de route goed aangegeven met rode bewegwijzering.

Het begint meteen goed. De route is veelal technisch. Heuveltjes en bochten volgen elkaar in razend tempo op en om de zoveel tijd is er een welkom recht stuk in de route verwerkt. Je fietst langs meertjes, door groen, met de trappers door het hoge gras en daarna weer langs een weiland. De route heeft een afstand van 15,4 kilometer en klimmen of dalen doe je per keer maximaal vijf meter.

Na een paar kilometer ligt een plankenpad van een paar honderd meter. Het ligt er mooi bij, maar er overheen rijden mag niet, volgens de rechter. Rijdt daar iets rechtdoor en je komt weer op hetzelfde pad uit.

De route biedt veel aantrekkelijke uitzichten en sportieve uitdagingen zoals kombochten, heuvels en andere ‘kunstwerken’ op natuurlijke basis. In de zomer is de route goed begaanbaar, al dien je wel op te letten op mul zand. Je komt onder meer langs het Doldersummerveld en het Vrouwenveld.

De route is via Zorgvlied te verlengen met de blauwe route in het Drents-Friese Wold. Of andersom natuurlijk. En hopelijk wordt met de verlenging richting Vledder ook snel opengesteld. Zodra daar meer over bekend is, vind je dat op onze website.

Lees hier over de rode route van Appelscha en de groene route tussen Hoogersmilde en Diever.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database