Roodbaardtuin Heremastate, Joure
Park rond Herema State in Joure is vrij toegankelijk 

Natuur

Park rond Heremastate in Joure is vrij toegankelijk 

Het park rond Heremastate in Joure is er één van de hand van tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard. Het van oorsprong adelijk huis fungeert momenteel als gemeentehuis. 

De familie Vegelin van Claerbergen was de eigenaar sinds 1679. Deze vooraanstaande familie met veel grondbezit, leverde grietman op grietman in die tijd. Generaties lang. 

Valerius Lodewijk Vegelin van Claerbergen en  Aurelia Anna Maria Vegelin van Claerbergen zijn uiteindelijk de opdrachtgevers voor het aanpassen van de tuin. Uit jaarrekeningen blijkt dat zij tussen 1815 en 1817 en later nog eens in 1832 hoge bedragen uitgeven aan de tuin. Waterverbindingen zijn daarbij de verbindende schakels. De tuin in landschapsstijl kent veel hoogteverschil. Het is niet voor niets dat de zandheuvel in de tuin in de volksmond ‘de berg’ wordt genoemd. Het is een echte blikvanger. De beplanting, zoals treurwilgen die in het water hangen, prieeltjes, bruggen en perken maken het geheel romantisch. Vergeet de vele kronkelpaadjes niet. Het is heerlijk wandelen in dit Roodbaardpark. 

In het park is ook een openluchttheater gevestigd. Het theater is in 1952 gebouwd door de gemeente. In 2000 onderging het parktheater een renovatie. Sindsdien is het podium overdekt. Er is veel ruimte voor publiek dat half op ‘de berg’ kan plaatsnemen. In het openluchttheater kunnen duizenden mensen terecht. In de zomer worden er met regelmaat concerten en andere optredens gegeven. Ook vindt er wel eens een festival plaats. 

Het ontwerp van Roodbaard dient tegenwoordig als leidraad voor het onderhoud van het park. Heremastate is te vinden op Heremastate 1 in Joure. 

Lees ook het verhaal over alle andere Roodbaardtuinen in de regio. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database