De Nieuwe Aanleg en Roodbaardpad, Wolvega
De Nieuwe Aanleg en Roodbaardpad in Wolvega zijn goed te combineren 

Actief

De Nieuwe Aanleg en Roodbaardpad in Wolvega zijn goed te combineren 

Veel vooraanstaande landschapsparken in Noord Nederland zijn ontworpen door Lucas Pieter Roodbaard (1782 – 1851). De Nieuwe Aanleg in Wolvega is een park dat hij ontwierp in 1837, twee jaar later was het klaar. Duidelijk te herkennen Roodbaardkenmerken zijn de waterpartijen. Zo ook in het park aan de Steenwijkerweg richting De Blesse, net buiten de welkomstborden van Wolvega. De slingerende oevers moeten kronkelende beekjes nabootsen. De hoogte- en laagteverschillen maken het geheel romantisch. In het park ontbreken rechte lijnen. 

Het park bevat allemaal paden die goed toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. Ook duofietsen zijn er toegestaan. Via de aangelegde paden, kun je door het hele park wandelen. Bankjes staan op punten met de mooiste zichtlijnen. Een typisch Roodbaardelement is een heuvel in het park. Waar in vele van zijn ontworpen parken op de heuvel een prieeltje is gepositioneerd, mist die in De Nieuwe Aanleg. De beplantingsvakken zijn ovaal- en druppelvormig en op strategische punten, zoals op kruispunten en aan het eind van zichtlijnen staan veelal beuken. Ook zijn er veel rododendrons en heesters te vinden. 

In het park mag ook gevist worden (vergunningen te verkrijgen via de dierenspeciaalzaken in Wolvega). Honden zijn er ook toegestaan, mits aangelijnd. De vijver werd vroeger als zwembad gebruikt. Het heette destijds ‘de Koem’. 

De Nieuwe Aanleg is erg goed te combineren met het aangrenzende Roodbaardpad. Het betonpad loopt door het park Wolvega-Zuid. Het betreft eveneens een gebied vol water en groen, maar waar het Roodbaardpark De Nieuwe Aanleg sierlijk is en veel bomen bevat, is het Wolvega-Zuid park wat meer ingericht voor de wilde natuur. Zo zijn er onder meer otters en reeën te vinden en vind je daar geen schaduwplekken. Door het park loopt één pad, maar om er een rondwandeling van te maken, loop je heen of terug over het fietspad langs de Steenwijkerweg. Het is een ronde van in totaal 2,6 kilometer met onderweg een splitsing naar een meter hoger liggend uitkijkje met daarop een zitje. Met een rondwandeling door het Roodbaardpark erbij tik je al gauw de vier kilometer aan. 

Naast de parkeerplaats van De Nieuwe Aanleg zijn er iets verderop nog drie parkeerplaatsen aangelegd: vanaf Wolvega gezien twee kleinere parkeerplaatsen aan de linker zijde en een grotere aan de rechter kant van de weg. 

Lindenoord 

In Wolvega lag ooit nog een tuin van Roodbaard, althans dat wordt vermoed. Op kaarten is te zien dat in de achtertuin van Huize Lindenoord in 1832 een landschapstuin is aangelegd. Je zou het niet zo snel verwachten tussen modezaken en elektronicawinkels: een achttiende-eeuws Rijksmonument. Midden in de Van Harenstraat in Wolvega staat zo’n pand, in Lodewijk XVI-stijl. Huize Lindenoord werd opgeleverd in 1733 en werd bewoond door de familie Van Haren, waar de winkelstraat naar is vernoemd. De achtertuin is tegenwoordig, mede vanwege de ligging van het pand midden in het centrum van Wolvega, een grasveld. 

Meer creaties van Roodbaard in de regio ontdekken? In Oldeberkoop liggen parkbossen die zijn ontworpen door Roodbaard. En lees ook het verhaal over alle Roodbaardparken in de regio. Een andere mooie landschapstuin vind je in De Blesse. Rolstoelvriendelijke paden vind je ook hier.

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database