Wandeling Hijkerveld, Hijken (4-7km.)
Wandeling over het Hijkerveld zit vol verrassingen

Actief

Wandeling over het Hijkerveld zit vol verrassingen 

Of je nou voor de vier of voor de zeven kilometer kiest, beide wandelingen over het Hijkerveld in Hijken zitten vol verrassingen. Mooie doorkijkjes, een verrassend landschap of bezienswaardigheden. Het startpunt is op de parkeerplaats aan de Hijkerweg in Hijken, op coördinaten: 52.911106, 6.495839. Het is tevens de parkeerplaats van de nabij gelegen schaapskooi. Volg vanaf daar de paarse paaltjes. Een paar honderd meter verderop word je bij de schaapskooi verwelkomd door honderden schapen. Honden zijn op deze route niet toegestaan.

Twee paarse koppen lopen de wandelingen samen op, dan scheiden de twee routes van elkaar. Op dat punt staat een bord, waarop duidelijk wordt aangegeven: lange route rechtdoor, korte route rechts. Waar de korte route een kleine bocht over het uitgestrekte veld maakt, geniet de zeven kilometer lange route drie kilometer extra van het heidegebied en sluit tweehonderd meter verderop weer aan op de kortere route. Een lus aan een lus.

Wij lopen de zeven kilometer. Om te beginnen via een fietspad, maar die wordt snel omgeruild voor een zandpad. Het is een oude 4wd-route, waarschijnlijk voor de beheerder om het veld te inspecteren. Lopen doe je door de duidelijk zichtbare bandensporen. Ze worden duidelijk al geruime tijd niet meer gebruikt. Het is een vlakke route in het begin, iets verderop begint het iets te glooien. Heide, gras en heel af en toe een boom, niet meer, niet meer. Tot er opeens, zodra je een stukje omhoog bent gelopen, links van je een groot meer opdoemt. Een leuke verrassing. Iets verderop leidt een afslag je naar de Kortwegbosroute, een route in Smilde van 7,5 kilometer, voor wie een route van vijftien kilometer wil lopen.

Grotere heidevelden komen in zicht. Mooi, omdat de route wat omhoog loopt. Het geeft een mooi overzicht, later over waterpartijen aan de linker zijde. Schotse Hooglanders lopen door het hele gebied. Hun nachtverblijf bevindt zich op de plek waar de lange en korte route weer samenkomen. Daar vind je ze dikwijls in groepjes. Het is tevens de plek waar de route wordt vervolgd in het bos. Je loopt een bijna recht pad tussen de dennen door. Aan het eind van het pad komt een volgend veld tevoorschijn, maar daar gaan we niet naartoe. We maken een scherpe bocht en lopen bijna parellel aan de heenweg terug naar de Schotse Hooglanders. Alleen een hek scheidt ons nog van de dieren aan het einde van het pad. Een weg naar rechts leidt ons naar een volgend veld. Wederom met water. En kijk ook even naar rechts. Het water op de voorgrond met daarachter het land en een huisje. Hoe idyllisch wil je het hebben?

Schrik niet als de weg even verderop verandert in asfalt. Loop door de straat met rododendrons en voor je het weet loop je weer op zand. Tussen grafheuvels zelfs, heuvels uit de prehistorie, die werden gebruikt als begraafplaats. Je ziet een paar onderweg en daarnaast een bankje in de vorm van een oude kar. Er staat een lessenaar naast. Het gaat om een plek waar zich middeleeuwse karrensporen bevinden. Overblijfselen van intensief gebruik van de ‘oost-west-route’. Handelswegen over hoger gelegen delen van de Hondsrug. In het landschap zijn stenen aangebracht om het spoor te laten zien. Een stukje verderop ligt de schaapskooi weer. Er even lekker tussenuit? Ga dan hiken in Hijken.

Meer oude handelsroutes bekijken? Op deze plek in het Doldersummerveld vind je een route die wel tot drie meter diep is uitgesleten en deze route in Bakkeveen volgt het spoor zelfs. En vind op onze wandelpagina meer wandelingen in de omgeving.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database