Wandeling Dwingelderveld, Spier (5,5km.)
Op de planken, tussen de vennen in het Dwingelderveld 

Actief

Op de planken, tussen de vennen in het Dwingelderveld 

Een prachtige wereld schuilt er achter de geluidswal van de A28 bij Spier. Een wereld van bos, gegroepeerde bomen op een open veld en vennen. Heel veel vennen, waar je tussendoor wandelt. Daar staat het Nationaal Park Dwingelderveld om bekend. Om de zoveel tijd stuit je weer op zo’n watertje, midden op de heide of in het bos. Je wandelt van verwondering naar verwondering. 

Parkeer op het terrein bij de Boslounge, een plek waar je vooral na je wandeling even naartoe moet voor een koffie. Oude Postweg 12 in Spier, daar moet je zijn. 

Er valt uit vier routes te kiezen: een 1,3 kilometer lange route naar de Schapekop. Dat is een uitkijkpost in de vorm van een kop van een Drents heideschaap, het symbool van het nationale park. Het is ook te zien vanaf de snelweg, maar het lijkt vanaf daar op een kunstwerk. Vanaf de kop kijk je uit op de A28 en op het Dwingelderveld met tussen het gras een enorm meer in de verte. De 1,3 kilometer is trouwens alleen de heenweg. Je moet ook weer terug. 

Deze Schapekop is goed te combineren met de Kibbelhoekwandeling van 6 kilometer, een rondwandeling. Beide wandelingen starten aan de overzijde van de weg. Na ongeveer 800 meter door het bos gewandeld te hebben, staat er een bord die aangeeft waar je naartoe moet voor het uitkijkpunt. Heen en weer loop je vanaf daar over een breed pad. Vervolg je de Kibbelhoekwandeling? Dan kronkel je nog een klein stukje door het bos, waarna je een opener nationaal park bereikt. Vanaf daar wandel je tussen de vennen door. De één is nog mooier dan de ander en soms raken ze elkaar bijna aan. Het water lijkt even hoog te liggen als het pad. Een genot voor het oog, in alle jaargetijden. Minstens de helft van deze route voert over het open gebied. Je duikt nog even het bos in om weer uit te komen bij de parkeerplaats. 

Voor de 5,5 kilometer wandeling hoef je evenals voor het familiepad (2,3 kilometer) de weg niet over te steken. Het familie pad is een verhard pad en is geschikt voor rolstoelen en wandelwagens, waar de andere drie routes dat niet zijn. Je loopt door het bos met hier en daar een mooie groene mosvloer. Vooral het zonlicht maakt het soms mysterieus en feeëriek. 

Wie de 5,5 kilometer wandeling loopt, treft een variatie van bomen en planten in het begin. Na een korte boswandeling tref je een mooi vennetje, waar je omheen loopt. Het plankenpad is een groot onderdeel van deze route. De vlonders zijn smal en niet geschikt voor een wandelwagen en je moet goed kijken waar je loopt, want als je eraf valt, val je een behoorlijk eindje. Meestal is de hoogte rond de veertig centimeter, maar er zijn ook delen bij waar je op een meter boven de grond wandelt. Het geeft een avontuurlijk tintje aan de Boswandeling Spier, zoals deze route heet. Nog een klein stukje door het bos en je bereikt de parkeerplaats weer. 

Kijk hier voor meer wandelroutes in de regio. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database