Nationaal Park Dwingelderveld
Ongestoorde horizon, gemarkeerde nachtwandeling en wel veertig vennen in Dwingelderveld 

Natuur

Ongestoorde horizon, gemarkeerde nachtwandeling en wel veertig vennen in Dwingelderveld 

Voor het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa moet je naar Zuidwest-Drenthe. Nationaal Park Dwingelderveld ligt tussen de driehoek Dwingeloo, Ruinen en Beilen en biedt veel wandel- en fietsmogelijkheden. Het hoogteverschil binnen het park heeft het natuurgebied gevormd. Op sommige plekken vind je natte slenken, op andere plaatsen droge zandruggen. 

Het park wordt in conditie gehouden door twee schaapskuddes, die er dagelijks met een schaapsherder op uit trekken. Maar daarnaast zijn ook grote grazers nodig. Zodoende zijn er koeien en Schotse hooglanders te vinden in het nationaal park. 

Er is een groot aantal vennen te vinden in het heidegebied: ruim veertig. Veel daarvan zijn zogenoemde pingoruïnes: plassen die zijn ontstaan in de ijstijd. Ze zijn te herkennen aan hun opvallend ronde vormen. Het is één van de charmes van de heide in het Dwingelderveld. Imposant groot zijn de Davidsplassen. 

Wandelen 

Buiten Ruinen, op Benderse 22, is het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten te vinden. Daar vind je alle informatie over de natuur en over routes er doorheen. Het bezoekerscentrum beschikt over een ruime parkeerplaats. Deze parkeerplaats is ook te gebruiken als je alleen komt om te wandelen of fietsen. Er zijn korte en lange wandelingen, routes voor mindervalide bezoekers en er is speciaal een hardlooproute uitgezet. 22 kilometer is de laatstgenoemde. Bij het bezoekerscentrum starten drie wandelroutes: van 4, 7 en 13 kilometer. Voor tien andere wandelroutes door het gebied reis je af naar de Natuurpoort in Spier op Oude Postweg 12 (2,3 kilometer, 5,5 kilometer, 6 kilometer) of de parkeerplaats aan de Spieregerweg in Dwingeloo (3, 6 en 6 kilometer), de parkeerplaats een de Oude Hoogeveensedijk in Dwingeloo (4 kilometer) of de parkeerplaats aan de Smalbroek in Beilen (6 kilometer). 

Wandelen in de nacht 

Ook een bijzondere ervaring is het wandelen in de nacht. In veel natuurgebieden is de toegang tussen zonsondergang en zonsopgang verboden, om de dieren rust te gunnen. Maar in het Dwingelderveld heeft Natuurmonumenten een speciale nachtroute uitgezet. Hier is iedereen dus wel in het donker welkom. De route begint bij de parkeerplaats van het zwembad, Anserpad 2 in Dwingeloo, vlakbij camping De Noordster. 

Wandelliefhebbers lopen het Peter Nijhoffpad, het pad dat de drie ‘natuurmonumenten’ het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en het Holtingerveld met elkaar verbindt. Deze route van in totaal 62 kilometer biedt ook overnachtingsmogelijkheden en eventueel verkorte routes. 

Fietsers starten bij het bezoekerscentrum in Ruinen. Voor een route door bossen, heide en langs vennen kies de route van 31,2 kilometer, een route van 52,6 kilometer voert door het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en het Holtingerveld. 

Ecoduct 

Niet alleen aan routes voor mensen is gedacht in Nationaal Park Dwingelderveld. De A28 snijdt het nabije Terhorsterzand af van het Dwingelderveld. Oorspronkelijk waren die gebieden met elkaar verbonden, ze vormden één geheel. Bekend is bijvoorbeeld dat konijnen veel voorkomen in het Terhorsterzand en niet meer in (grotere aantallen) in het Dwingelderveld. Sinds het ecoduct dat over de snelweg is aangelegd durven sommige dieren zoals konijnen de oversteek weer te maken. 

Cabiner 

Het natuurgebied is zo groot dat je op veel plekken één bent met de natuur en nog kunt genieten van een ongestoorde horizon. Cabiner is een bedrijf dat daar handig op in speelt. Zij gunnen de bezoeker een bijzondere ervaring. Via het bedrijf koop je een overnachting midden in de natuur, in the middle of nowhere plaatsten zij een hutje, waar de gast zelf naartoe loopt. Via coördinaten vind je de weg. 

Uitkijkpost 

Helemaal flauw van de rust? Dan is de drukte ook heel makkelijk op te zoeken in het gebied. Loop daarvoor van de Natuurpoort via een wandeling van 1,3 kilometer naar de geluidswal langs de A28. De uitkijkpost biedt niet alleen uitzicht op de drukke snelweg, maar ook op de natuur. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database