Wandeling Dwingelderveld, Lhee (4km.)
Ruimtelijke wandeling door het Dwingelderveld 

Actief

Ruimtelijke wandeling door het Dwingelderveld 

De Telescoopwandeling door het Dwingelderveld is vier kilometer lang. Hij loopt, zoals verwacht, langs een telescoop. Het is één van de twee telescopen in Noord-Nederland. De paraboolantenne is 25 meter in doorsnee en brengt signalen uit heel Europa samen, wat zorgt voor het snelste glasvezelnetwerk van Nederland. Er worden in Dwingeloo beelden met een uitzonderlijk hoge resolutie gemaakt, waardoor objecten in het heelal geobserveerd worden. In de buurt staat een tweede telescoop: in Westerbork, één van de meest gevoelige radiotelescopen ter wereld. 

Via de telescopen wordt gewerkt om raadsels rondom de structuur  van het universum op te lossen. Op 17 april 1956 werd de Dwingeloo telescoop geopend door Koningin Juliana en professor Oort. De telescoop in Westerbork opende in 1970. Daardoor kwam het radioastronomisch onderzoek in Nederland in een stroomversnelling. 

De wandeling start op de parkeerplaats aan de Oude Hoogeveensedijk in Lhee. Rijd naar de coördinaten: 52.818654, 6.393968 en volg vanaf daar de witte bewegwijzering. Eerst loop je een stukje door het bos. Al gauw kom je op een pad dat wel wat weg heeft van een tunnel van bomen. Je loopt in een recht stuk naar de Dwingeloose heide, een gebied van ongeveer 1200 hectare. Je kijkt kilometers ver weg. Kijk de andere kant op en je ziet de gigantische telescoop. Wist je dat het realiseren van deze telescoop in 1956 al een miljoen gulden kostte? 

Je kunt het bouwwerk van dichtbij bekijken en het kost vanaf de parkeerplaats ongeveer vijf minuten om er te komen. Kom je speciaal voor deze telescoop? Dan loop je daarna het beste weer terug naar de parkeerplaats. Wie verder loopt, geniet nog even van het uitzicht over de heide en slaat na enkele honderden meters linksaf. Het Smitsveen op. Een gebied met vennen en heuvels. Het zijn grafheuvels en schuilplaatsen. Twee grafheuvels stammen uit de Bronstijd. Tussen 1400 en 1200 voor Christus zijn ze aangelegd. Het zijn de begraafplaatsen waar de belangrijkste doden van een familie werden bijgezet. Ze werden begraven in kisten die van uitgeholde boomstammen werden gemaakt. De drie hogere heuvels die je opmerkt in het veld zijn wat jonger. Ze werden aangelegd in 1944-45 en dienden als verblijven voor het Duitse leger. 

In de winter is het pad drassig, dus trek goede, het liefst waterdichte schoenen aan. Na het open veld loop je nog een stukje door het bos om weer uit te komen bij de startplaats. De wandeling is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. 

Op zoek naar een iets langere en avontuurlijkere wandeling in het Dwingelderveld? Dan raden wij de Kibbelhoekwandeling en Boswandeling Spier zeker aan. Kijk hier voor alle wandelingen in de regio. 

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database