Wolvenspoor, Elp (4,4km.)
Volg het wolvenspoor en vind: avontuur in Elp 

Actief

Volg het wolvenspoor en vind: avontuur in Elp 

Ideaal voor wandelaars met kinderen is de wandelroute Wolvenspoor in Elp, vlakbij Westerbork. In boswachterij Schoonloo is een avontuurlijk pad uitgezet, een pad vol variatie. De ene keer wandel je door een sprookjesachtig bos, even later over de hei. De wandeling is in totaal 4,4 kilometer. 

Vanaf de parkeerplaats aan de Olle Hullenweg, vlakbij de Zwatte in Elp, begint het avontuur meteen. De wandelaar loopt over een brug en dient vanaf die plek goed op stenen met daarop een wolvenpoot te letten. Die duiden de route aan. 

Eerst steek je een (tijdens een natte periode) sompig weiland over. Trek daarom stevige en waterdichte schoenen of laarzen aan. Daarna volgen de bruggetjes zich in rap tempo op. Allen zijn ze gemaakt van hout. Na een boswal en een kavelpad, loop je richting een bos met kaarsrechte stammen. Door de weinige zijtakken lijken de bomen enorm. Het leuke en avontuurlijke aan dit bos is dat je geen pad ziet, maar toch weet waar je naartoe moet lopen. Het pad is licht uitgesleten. Ga gewoon op je gevoel af. 

Eenmaal uit dit ietwat donkere bos, loop je over een groot pad en over een bruggetje waarna je mag kronkelen door een ineens heel licht en groen bos. Een bos met een groene vloer van mos en varens. Het doet een beetje sprookjesachtig aan. Deze kronkel mocht wel wat langer duren. We gaan weer terug naar het donkere bos, waar we nu worden beziggehouden omdat we over omgevallen bomen moeten stappen. Er liggen veel in het bos, maar wij komen er een stuk of twintig tegen. Leuk voor de kinderen. Maar niet voor te kleine kinderen, want met een wandelwagen hoef je dit pad niet te proberen. Een paar bomen lenen zich uitstekend om in te klimmen. 

Langzaam loop je het bos uit richting een open veld. Een heideveld met in het midden een vennetje. Een perfecte plaats om je picknickkleedje uit te vouwen. Toe aan nog meer avontuur? Zodra je een kwart om dit heideveld heengelopen bent, volgt een boardwalk. Zonder dit verhoogde pad had je zeker natte voeten, zelfs met laarzen aan. Na een klein stukje bos loop je weer over een boardwalk met aan het eind een bruggetje. Langs het water loop je terug naar de parkeerplaats. Bij nat weer ligt er nog een laatste enorme modderpoel. Succes daar. Wie deze hindernis niet meer wil nemen: naast het bospad loopt ook de Olle Hullenweg weer. 

Tijdens de wandeling mogen honden mee, maar wel aangelijnd. Driekwart van de route loop je namelijk door een veld waar je koeien kunt tegenkomen. 

Voor meer wandeltips, klik hier.

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database