Boswachterspad, Hoogersmilde (16km.)
De natuur komt naar je toe op het Boswachterspad van Hoogersmilde 

Actief

De natuur komt naar je toe op het Boswachterspad van Hoogersmilde 

Het mos zit nog vol dauw, de nevel trekt langzaam op. De natuur wordt langzaam wakker. Behalve de vogels. Die zingen al volop. Ze geven een prachtig concert. De geur van dennennaalden overheerst en hij, de boswachter, stapt uit zijn kantoor en werpt een blik over het heideveld dat voor hem ligt. Met stevige schoenen om zijn voeten en de verrekijker om zijn nek. Hij is klaar voor een ochtendwandeling om te kijken hoe de natuur erbij staat. Niet op de gebaande wegen, de iets minder bekende paadjes zijn veel aantrekkelijker, vindt hij. Het Drents-Friese Wold is een groot gebied, dus een goede ronde ligt voor de hand. 

Met het Olde Smildeger Boswachterspad laat Staatsbosbeheer wandelaars genieten van deze onbekende plekjes, de niet voor de hand liggende afslagen. Tijdens de twee te kiezen wandelingen (8 of 16 kilometer) loop je langzaam richting het hart van Nationaal Park Drents-Friese Wold en weer terug. In dit verhaal beschrijven we de langste van de twee, waarvoor de loper de zwarte pijltjes met gele achtergrond volgt. Wie de route van acht kilometer wil lopen, klik hier. 

Stil is het begin van de route niet bepaald. Dat komt niet door de fluitende vogels of een harde wind. De route voert richting de autoweg N381. De smalle, groene paadjes waar je op hoopt, komen wel meteen tevoorschijn. Je wordt omringd door groen, maar al snel wordt dat ingeruild voor een uitzicht op asfalt en blik. Gedurende het eerste deel van de tocht lopen de korte en lange tocht samen op, maar na 2,8 kilometer nemen ze een andere afslag. Vierhonderd meter verder – nog steeds onder het luide geraas van het verkeer – komen we voor het eerst uit het bos. 

We moeten links, weg van de autoweg, maar rechts staat een bijzonder uitkijkpunt. De honderdvijftig meter wandelen naar die plek is zeker de moeite waard. Het biedt je uitzicht over de autoweg N381. Een groter contrast bestaat er bijna niet: even ben je te midden van al het geraas en kort daarna loop je in een kaarsrechte lijn weg van het verkeer, de natuur in. Lees zeker even het verhaal over het uitkijkpunt met de codenaam KAPKAR / DOW-N381. 

Ongeveer een kilometer verderop lopen we de Oude Willem op, eerst door het bos, maar al snel volgt de heide. Eenmaal weg van het verkeer, komt het boswachtersgevoel snel terug, want dat is toch waarvoor je dit Boswachterspad loopt. Zodra de heide in het zicht komt, kijk naar rechts om de ruïne van De Uilenhorst te zien. Op de heide loopt een groep schapen en geiten. De hoeder vertelt dat haar collega net de wildcamera’s heeft gecheckt en dat er meerdere wolven op zijn gezien. Ze heeft tevens meerdere herdershonden bij zich. De honden bewaken de kudde in de nacht, maar dat schijnt een hele klus met die wolven. Ondanks de 12.000 volt op het hek ’s nachts is het wel eens gebeurd dat er twee schapen ontsnapten en werden gepakt door de wolven. Het is echt waar: als je dit Boswachterspad loopt, wordt alle info met je gedeeld, alsof je een echte boswachter bent. 

We lopen langs vennen, ruiterpaden, de paden worden wat breder. Het is op dit punt volstrekt onduidelijk waar we ons begeven of welke kant we op moeten. Het hart is bereikt. Recreanten kom je hier amper tegen. Als hier toch eens een richtingaanwijzer zou ontbreken, dan ben je zonder telefoon echt de pineut. Maar dat maakt het wandelen fijn: even helemaal alleen, helemaal één met de natuur. Even je gedachten leegmaken en genieten. De bordjes ontbreken niet. We lopen door en duidelijk wordt dat de natuur hier verwildert. Met regelmaat komen we omgevallen bomen tegen die niet opgeruimd worden. Er lopen paadjes omheen en anders klim je er even overheen of onderdoor. 

Op het laatste gedeelte kruis je weer wat vaker met de gebaande wegen en een geruime tijd volg je het pad van het Belevingspad Hoogersmilde. Daar treffen we nog een kijkhutje, voor kinderen. De laatste drie kilometer loop je overigens weer hetzelfde pad als de 8 kilometer wandelaars. Nog even wat smalle paden en we eindigen weer aan de rand van Hoogersmilde. Wat is het toch fijn om een Olde Smildeger boswachter te zijn. 

Bang dat je bewegwijzering mist? Er is ook een gpx-route te downloaden. Vergeet bij lange wandelingen zeker je water niet. En bij camping de Horrebieter geeft de bewegwijzering aan dat je links moet, maar loop naar rechts: anders loop je de route nog een keer. Deze wandeling start op de parkeerplaats bij Sportlaan 1 in Hoogersmilde. Wie van de 16 kilometer 14,5 kilometer wil maken of van de 8 een route van 6,5 kilometer, parkeer dan tegenover camping de Horrebieter op de Jannes Brugginkweg 2 in Hoogersmilde. 

Kijk voor meer wandelingen op onze wandelpagina.

Fotocredits:

– Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database