Zoo Bizar, Orvelte
In het kleinste dierentuintje van Nederland valt genoeg te beleven

Natuur

In het kleinste dierentuintje van Nederland valt genoeg te beleven 

Je bent er nog niet eens binnen en meteen scharrelt er van alles om je heen. Wat klimt er toch tussen de bladeren in de koker van gaas? De kokers en later ook grotere verblijven zijn aan elkaar gekoppeld middels gazen tunnels via het plafond. Kriskras door de mini-dierentuin bevinden ze zich. En dan komt er een pluim tevoorschijn. Het is de staart van één van de bewoners: de eekhoorn. Wij bekijken niet alleen de dieren, ze bekijken ons net zo goed in deze zoo. Gedurende de route door de zoo volgen ze ons, klimmen ze het gaas op en neer, ravotten ze en verstoppen ze zich tussen het hout. Het is de kleinste dierentuin van Nederland. En ja, dan moet je goed gebruik maken van de ruimte.

Het overdekte dierentuintje is gesitueerd in één van de boerderijen in het monumentendorp Orvelte. Op Dorpsstraat 2 in het dorp. Bij een bezoek aan het museumdorp moet je dit juweeltje zeker niet overslaan. Ze doen het hier net even wat anders dan anders. Je stapt even in een heel andere wereld. En kijk goed uit waar je loopt, want over de grond rent ook van alles: gordeldieren. Schuw zijn ze allerminst, je kunt ze zelfs aanraken, mocht je dat ambiëren. De rat is ook aanwezig, in een kooi, maar ook deze – een naakte variant – is erg aanhankelijk en klimt voor een aai zo even over de omheining van zijn verblijf. Dat is de charme van Zoo Bizar. Door de kleine opzet is het altijd mogelijk oog in oog te staan met de dieren die er leven, zonder omheining er tussen. Veel dieren zijn gehuisvest in open verblijven. Een soort van kinderboerderij vol exoten.

Maar vrees niet: niet alles loopt en kruipt er vrij rond. De slangen zitten goed achter slot en grendel, evenals de krekels, egels en meelwormen. Ja, we zeiden toch dat dit dierentuintje anders dan anders is? De meelwormen krioelen over elkaar in een grote bak met een lege eierdoos in het midden. Nooit een wandelend blad in het echt gezien? Ga dan naar Zoo Bizar. Je vindt er allerlei leuke, vooral kleine dieren.

Het mini-dierentuintje is leuk en leerzaam. Bij elk dier staat een omschrijving en het hangt er vol met bizarre feitjes over de bewoners. Daarnaast is er altijd iemand van de zoo aanwezig om te vertellen over de bewoners, demonstraties geven ze ook. In de zoo is tevens een winkeltje en restauratie aanwezig. Die zijn wat minder bizar.

Lees ook het verhaal over Wildlands in Emmen, niet heel ver van Orvelte. Duik de echte natuur in en lees hier over een mooie wandeling door Orvelte. Een goede combinatie met een bezoek aan het dorp en het mini-dierentuintje.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database