Orvelte
In Orvelte beleef je historie in het heden

Cultuur

In Orvelte beleef je historie in het heden

Drenthe is de oerprovincie van Nederland. Het wordt ook wel Oerdrenthe genoemd in de regio. Je hebt er oerreporters, een oermuseum en ook een oerdorp. Dat heet Orvelte.

Het dorp ademt oer. Niet meteen iets waar je onmiddellijk naartoe moet, zou je denken. Maar het tegendeel is waar. Het is er schitterend, rustig en genieten. Het brinkdorp bestaat al sinds de elfde eeuw. En als je er om je heen kijkt, waan je je nog steeds in de negentiende eeuw. Het van origine boerendorp werd in 1967 aangewezen als beschermd dorpsaanzicht. En sindsdien is er alles aan gedaan om de boerderijen en woningen te herstellen en in te richten zoals het eruit zag rond 1800 – 1850. Is er dan helemaal geen nieuwbouw? Jawel, langs de toegangswegen. De oude dorpskern blijft zoals die is: oud, oer, monumentaal.

In het museumdorp is van alles te doen: van kachelmuseum, tot oud-Hollands snoepwinkeltje, wandelingen zijn er te maken, er rijdt een paardentram, maar ook kunstateliers en museums zijn er en horeca met leuke terrasjes. Voor de liefhebber: oude Saksische boerderijen zijn ingericht met oude ambachten zoals een zagerij, smederij, klompenmakerij en nog veel meer. Soms wordt er entree gevraagd. Er is zelfs een ambachtentuin voor de kinderen en ook een avontuurlijk houten pad. En vergeet de schaapskooi niet.

Over dieren gesproken. In het kleine Orvelte ligt tevens het kleinste dierentuintje van Nederland: Zoo Bizar, vol bijzonder dieren. Ja, ook die zit verstopt in een boerderij. Kortom, genoeg te doen. Gedurende het hele jaar worden er op de Brink evenementen gehouden: markten, fairs (ook in de winter), de eerste zondag van augustus is er de Dag van de Oogst en er vindt een festival plaats: het Celtic Folk Festival. Kijk voor de actuele informatie op de agenda van Orvelte. Er geldt aan de rand van het dorp betaald parkeren.

Vlakbij het museumdorp ligt ook het openluchtmuseum Ellert en Brammert en voor mooie natuur ga je naar het nabijgelegen Dwingelderveld.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database