Sterrebos, Frederiksoord
Van jachtbos naar parkbos

Natuur

Van jachtbos naar parkbos

Het Sterrebos in Frederiksoord is rond 1770 aangelegd door de familie van Heloma, eigenaar van het landgoed Westerbeek. Het parkachtige bos in ‘Franse stijl’ dankt haar naam aan het stervormige patroon van de paden die gecentreerd samenkomen op één open plaats: de ‘droge kom’. Het bos gaf Huis Westerbeek meer aanzien en had onder andere een jachtfunctie.

Vlak naast de droge kom lag een diepere kom, waar water in bleef staan. Daar kwamen dieren drinken, maar ondanks dat het veel wild aantrok, moesten de jagers zich gedeisd houden. De natte kom was namelijk de enige plek in het bos waar niet geschoten mocht worden.

Tot 2018 werd het Sterrebos gebruikt voor de houtproductie. Tegenwoordig heeft het voornamelijk een functie als parkbos. In het Sterrebos ligt veel geschiedenis voor het oprapen. Zo stond achter het huidige logement, naast de Westerbeeksloot het oorspronkelijke landgoed Westerbeek, gebouwd in 1614 door François van Westerbeek. Ontdek alle markante plekken tijdens de Sterrebosroute.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database