Weerribben-Wieden Nationaal Park
De Weerribben, een met de hand gemaakt ‘oergebied’

Natuur

De Weerribben, een met de hand gemaakt ‘oergebied’ 

De Weerribben, de naam zegt het al, is een natuurgebied dat vol ligt met ribben. Smalle stroken land en water naast elkaar. Het is gevormd door grootschalige turfwinning. Vanaf de Middeleeuwen werd het veen omhoog getrokken uit trekgaten, ‘weeren’ genaamd. Op de smalle akkers, de ‘ribben’, werd het turf gedroogd.

Gedurende een afgraving van ruim driehonderd jaar ontstond er een enorm zoetwatermoeras. Het grootste van Noordwest-Europa. Door de afwisseling van water en land is er een grote biodiversiteit ontstaan. Het Nationaal Park is de thuisbasis voor veel planten en dieren. En wat is er mooier dan dit gebied te ontdekken via die vele waterwegen? Door een boottocht te maken of een kano te huren voor een dagdeel, zie je het gebied van haar beste kant: het water. Het is dan wel bijna volledig door de mens gemaakt en onderhouden, maar eenmaal in het gebied lijkt dat niet voor te stellen. Tussen het riet door varend, lijkt het een oergebied. Maar ook het riet staat er niet zomaar: van oudsher werd er veel riet geteeld in het gebied. Toen het ambacht langzaam verdween, ging het riet z’n eigen weg. Het geeft op het water een knus gevoel en een goede beschutting tegen de wind.

Het riet wordt sinds de Tweede Wereldoorlog minder gemaaid. Daardoor kregen jonge boompjes de kans. Er ontstond een volwaardig moerasbos. Maar de sompige ondergrond bleef. Op sommige plekken grijpt Staatsbosbeheer in, anders zou het hele gebied bos worden. Maar dat ene stukje laten ze volledig los en kan doen wat ie wil. Een prachtig stukje Weerribben dat tijdens een bezoek zeker niet vergeten mag worden.

Nationaal Park Weerribben-Wieden, zoals het park officieel heet is niet alleen geschikt om te bekijken vanaf het water. Er zijn veel wandelpaden aangelegd en vele delen zijn ook voorzien van boardwalks, maar lang niet allemaal. Draag stevig en waterbestendig schoeisel zodra je het gebied te voet verkent.

Eendenkooi

Midden in het Nationaal Park ligt een voormalige eendenkooi, de Kloosterkooi, waar vroeger eenden werden gevangen voor consumptie. Het dient nu als rustoord voor de vogels. Een kooiplas die wordt omringd door riet, zodat niets of niemand ze ziet tijdens het rusten. Deze bezienswaardigheid is te bekijken tegen betaling en onder begeleiding.

De Weerribben is niet alleen een uitstekende plek om te wandelen, te varen met het hele gezin en je te verwonderen. Het is ook een uitstekende plek om te fotograferen. Wist je dat je er met regelmaat een otter of ijsvogel tegenkomt? In het park liggen een aantal dorpjes, waaronder Giethoorn. Het Venetië van het Noorden is een heerlijke bestemming. Auto’s zijn er niet toegestaan. Jouw tripje in de Weerribben start je bij het buitencentrum dat is te vinden op Hoogeweg 27 in Ossenzijl. Om nog meer te weten te komen over het gebied, bekijk de website van Staatsbosbeheer.

www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/weerribben/.

Andere gebieden in de regio, uitlopers van de Weerribben-Wieden, zijn de Rottige Meente en het Brandemeer.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database