Drenthepad, etappe 8: Peizerwold – Glimmen (18km.)
De Onlanden, de skyline van Groningen en landgoederen, met berceau

Actief

De Onlanden, de skyline van Groningen en landgoederen, met berceau 

Deze langeafstandswandeling mag dan wel Drenthepad heten, wat je van deze etappe het meest bijblijft is de prachtige skyline van de stad Groningen. Je loopt door het veen, de ruigte van De Onlanden met een (bijna) continu uitzicht op de stad. In dit verhaal beschrijven we de etappe van Peizerwold naar Glimmen, een route van achttien kilometer.

Kort na de start in Peizerwold wandel je de natuur van De Onlanden in. In De Onlanden is volop ruimte voor overtollig water en het natuurgebied zorgt ervoor dat bij hevige regenval de stad Groningen droge voeten houdt. Er is een enorme vogelfauna. Vooral weide- en moerasvogels komen er veel voor en de zeearend vestigde zich er in 2024.

Kijk je dichtbij, dan zie je alles groeien en bloeien, zoemen en vliegen. Kijk je op dan merk je dat Groningen dichtbij komt. De Martinitoren, het Gasuniegebouw, het zogenoemde cruiseschip (de Kempkensberg) en de Akerk zijn duidelijk te herkennen. En dat weten de inwoners van de stad maar al te goed. Even op de fiets en je bent zo midden in de natuur. Na een kort poosje over het fietspad volgen onverharde wegen en graspaden langs het Eelderdiep. Op naar landgoed De Braak.

Dit landgoed kenmerkt zich door de romantische landschapsstijl, waterpartijen, glooiingen en stinsenplanten. De tuin werd in de negentiende eeuw ontworpen door tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard. In het voorjaar staat de tuin rond het landhuis vol bloeiende planten, een genot om doorheen te wandelen.

Even later bereik je een berceau. Veel daarvan bestaan niet meer in Nederland. Een berceau of loofgang is een pad waarbij aan beide zijden heggen staan, die aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden, zodat een soort tunnel ontstaat. Berceaus stammen uit de tijd dat het voor gegoede dames mode was er zo blank mogelijk uit te zien. Een berceau maakte buiten uit de zon wandelen mogelijk. De berceau op het landgoed bestaat uit haagbeuken waarvan de toppen in elkaar gevlochten zijn. Een bijzonder gezicht.

Na De Braak volgt het Friesche Veen, een natuurgebied met een moerasbos, rietland en water. Het Blik, een afvalberg, komt daarna in het zicht. Geloof het of niet: op deze afvalberg worden nog wel eens potten, pannen of blikken gevonden. Dat verklaart de naam.

De route wordt afgesloten met de Drentsche Aa, het nationaal park waar we tijdens de volgende routes nog veel meer van gaan zien. Maar we moeten eerst nog even onder de A28 door. Je loopt langs het prachtige rijksmonument ‘De Witte Molen’ – de naam verklapt al een hoop van hoe dit monument eruit ziet – en het tweede landgoed van deze etappe, Vosbergen in Eelde. Een mooie en vooral natuurrijke route.

Lees ook over etappe 7 en etappe 9 of het algemene verhaal over het Drenthepad. Bekijk voor meer wandelingen ook onze wandelpagina.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database