Nationaal Park Drentsche Aa
In Nationaal Park Drentsche Aa volgen de beken hun natuurlijke loop

Natuur

In Nationaal Park Drentsche Aa volgen de beken hun natuurlijke loop 

Het best bewaarde beek-esdorpenlandschap van West-Europa. Zo kun je het landschap van de Drentsche Aa het best omschrijven. Een landschap waar de beken nog hun natuurlijke loop volgen, zoals ze dat al duizenden jaren deden. Een Nationaal Park vol bijzondere planten en dieren en een schat aan prehistorische monumenten.

Volg de eeuwenoude karrensporen langs grafheuvels, hunebedden en galgenbergen. Of een wolvenspoor. Zwem in meren, klim in boomtoppen, bezoek de vele bijzondere dorpen. Recreëren in het Nationaal Park kan op veel manieren. Alleen het varen is in het gebied van de Drentsche Aa verboden. Dat komt omdat juist het water, de oever en de aangrenzende gronden zo waardevol zijn en tot de meest kwetsbare delen behoren. Kanoën mag wel in de Hunze.  Deze rivier ligt aan de oostkant van de Hondsrug. Lees hier meer over de routes.

Tien hoogtepunten van het park zijn: het Siepelveen en de Zeegseduinen, beekdal het Anlooërdiepje, de Strubben-Kniphorstbosch, de Kymmelsberg, Friescheveen, het Ballooërveld, het boomkroonpad, het Grollooërveenuitkijktoren Holmers-Halkenbroek en het kamp Westerbork.

Nog een leuk feitje? De Drentsche Aa bestaat niet in Drenthe. In Groningen heet de beek zo, maar in Drenthe niet. In het Nationaal Park noemen ze het hele gebied met alle beken, afkalvingen en weer aangroeiingen, het Drentsche Aa gebied. De beken dragen een eigen naam, genoemd naar het dichtstbijzijnde dorp of veld.

Buitensporten kan ook in het nationale park. Voor wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters zijn er legio aan mogelijkheden. Klik op één van de hiervoor staande sporten om naar een overzicht te gaan van de mooiste routes in de regio.

Cabiner

Het natuurgebied is zo groot dat je op veel plekken één bent met de natuur en nog kunt genieten van een ongestoorde horizon. Cabiner is een bedrijf dat daar handig op in speelt. Zij gunnen de bezoeker een bijzondere ervaring. Via het bedrijf koop je een overnachting midden in de natuur, in the middle of nowhere plaatsten zij een hutje, waar de gast zelf naartoe loopt. Via coördinaten vind je de weg.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database