OERmuseum, Diever
Terug naar de oertijd in het OERmuseum

Actief

Terug naar de oertijd in het OERmuseum 

Beleef de oertijd. De tijd van mammoeten en neandertalers, maar ook de tijd van rendierjagers, hunebedbouwers en bronsgieters. Even een stapje terug in de tijd gaan kan in het OERmuseum in Diever.

Wie door de massieve eikenhouten deur naar binnen gaat, staat direct oog in oog met een levensgrote mammoet met haar kalf. Vanaf daar geeft het museum chronologisch, aan de hand van archeologische vondsten, een kijkje in wat zich in West-Drenthe duizenden jaren geleden afspeelde. Van de laatste ijstijd met zijn mammoeten en de neanderthalers tot nu. Deze tijdreis eindigt met een iPhone.

In vijf vensters krijg je, deels interactief, een inkijkje in het landschap en de bewoners en de invloed die deze op elkaar hebben. Op de eerste verdieping kunnen bezoekers schat zoeken. In een zandbak zijn bijzondere spullen te vinden. Ook kunnen kinderen ervaren hoe het is om een reuzenkei voor een hunebed te verplaatsen over houten palen. En raad jij welke huid bij welk dier hoort? Een raadspel is geïnitieerd voor jong en oud.

Voor de bezoekers zijn er allerlei spelelementen en films te zien. Daarnaast organiseert het museum diverse workshops, evenementen, archeologische wandelingen met gids en rondleidingen.

Het OERmuseum is te vinden in het voormalige Schultehuis van Diever, een monumentaal pand uit 1604, midden in het dorp, aan de Brink. De schulte was destijds de hoogste bestuurder en tegelijk rechter. Als belangrijkste persoon van het dorp woonde hij natuurlijk in een voornaam huis. De schulte heeft allang plaatsgemaakt voor een burgemeester.

Voor actuele openingstijden even activiteiten, bekijk dan de site van het OERmuseum.

www.oermuseum.nl

Helemaal enthousiast geraakt door de hunebedden in het OERmuseum? Die zijn in het echt te bewonderen. Klik daarvoor hier.

Geïnteresseerd in museums? Neem dan eens een kijkje bij zeemuseum Miramar in Vledder, het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde, het museum voor Valse Kunst in Vledder, museum De Proefkolonie in Frederiksoord, het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen, ’t Kiekhuus in Wolvega en het Drents museum in Assen.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database