Miramar, Vledder
Miramar haalt de zee naar Drenthe

Cultuur

Miramar haalt de zee naar Drenthe 

In 1956 vond de markante Jeanne Warners (1899-1986) op de Balearen (Mallorca) een schelp die haar leven zou veranderen, een zogenaamde Stekelhoorn (Murex Brandaris). Vanaf dat moment besloot zij een museum te beginnen met de zee als onderwerp. Zo begon haar museum in haar woonhuis in Oosterbeek en zij noemde het Miramar, Spaans voor ‘aanschouw de zee’. In 1966 verhuisde Miramar naar Vledder. Daardoor zijn de schatten der zee al tientallen jaren te bewonderen in de bosrijke omgeving.

Het zeemuseum is de laatste jaren flink gemoderniseerd, maar om het speciale karakter van Miramar goed te behouden keert in sommige vertrekken de sfeer uit de jaren zestig tot tachtig duidelijk terug. Zo staat de kennismaking met de bijzondere geschiedenis van Miramar centraal in het eerste gedeelte. Daarbij spelen de vele herinneringen aan mejuffrouw Warners, de oprichtster van het museum, een belangrijke rol. Warners maakte tijdens haar leven meer dan tachtig reizen onder vaak zeer primitieve omstandigheden. Op een grote wereldkaart bij de ingang van de eerste zaal staan deze aangegeven als de vindplaatsen van haar collectie. Haar eerste vondst, de Murex Brandaris, wordt in een glazen kistje zorgvuldig bewaard. In een stijlkamer, die is ingericht als Warners woonkamer met meubels en persoonlijke bezittingen is ook haar aap ‘Kabouter’ te aanschouwen, de enige die ruim zeven jaar met haar heeft samengewoond.

Heb je wel eens oog in oog gestaan met een enorme spinkrab? Hoe ziet een Tridacna eruit? Of een – schrik niet – penis van een walvis? Naast haar uitgebreide schelpencollectie beschikt Miramar ook over een ‘wunderkammer’ of rariteitenkabinet. Jeanne Warners verzamelde niet alleen schelpen, maar ook vissen, krabben, kreeften, zee-egels, zeesterren en vele andere natuurhistorische objecten. Daarnaast kreeg ze van veel universiteiten museum objecten overhandigd tijdens haar reizen, of die werden later alsnog toegestuurd. In de ‘wunderkammer’ zijn in oude 19e en begin 20e eeuwse vitrines haar verzamelde rariteiten bewonderen.

Bijzonder toch, zo’n stukje oceaan in de bossen van Vledder?

Het museumseizoen loopt van 1 april tot 1 november. Plan hier je bezoek.

Liefhebbers van musea lezen ook het verhaal over het centrum voor de prentkunst, Nobilis in Fochteloo, museum Belvédère in Oranjewoud en De Oude Aarde in Giethoorn.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database