Catspolder, Lindevallei
Catspolder trekt door plasdras veel vogels aan

Natuur

Catspolder trekt door plasdras veel vogels aan 

Toen tussen 1922 en 1927 de rivier de Linde werd gekanaliseerd, veranderde er veel. Grote delen van het beekdal werden ontgonnen. Het beekdalsysteem van de Lindevallei werd verstoord en het gebied verdroogde. Om de vallei nat te houden, is een ingenieus systeem van sloten, stuwen en kleppen bedacht dat moet voorkomen dat het gebied verdroogt. Dat is inmiddels verleden tijd. Een groot herinrichtingproject zorgde ervoor dat het gebied natter werd.

Landbouwgrond bij Peperga werd ingericht voor natuur, recreatie en waterberging. In het reservaat zijn nog veel oude meanders van voor de kanalisatie terug te vinden. Veel zijn weer open gegraven. Het waterpeil is verhoogd en een uitgebreid plas-drasgebied ontstond. De Catspolder is één van deze gebieden.

Deze ‘nieuwe natuur’ trekt veel vogels aan. Mede om deze reden staat er aan de rand van de Catspolder een vogelkijkhut. Er is een grote kans dat de blauwe reiger, grote zilverreiger of zelfs de zeldzame purperreiger zich laten spotten. Voor ervaren vogelaars zijn de groenpootruiters, bosruiters en waterrallen de moeite waard, maar ook de wintergasten zoals smienten en andere eenden zijn prachtig om te zien. In de achtergelegen bomen laten aalscholvers vaak hun vleugels drogen. Het gebied en de vogelkijkhut zijn via een pad vanaf de Domeinenweg in Wolvega te bereiken.

Vanuit Wolvega functioneert de Lindevallei als groene loper de natuur in. Je kunt hier heel mooi fietsen en wandelen over onder meer het Lindepad. Lees ook over de wandelroute van vijftien kilometer door de Lindevallei. Daarnaast is een wandeling naar het Helomasluisje of de monumentale molen ‘De Gooijer’ in het gebied zeker de moeite waard.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database