Het Clarapad (345km.)
Pelgrimsroute het Clarapad verbindt kerken, kloosters en meditatieplekken 

Actief

Pelgrimsroute het Clarapad verbindt kerken, kloosters en meditatieplekken 

Het Clarapad, dat officieel in 2021 is geopend, is een wandelroute van Groningen naar Megen, Noord-Brabant, van het Centraal Station naar het clarissenklooster Sint-Josephsberg. Negentien loopdagen omvat de complete tocht. Wandelingen van elk om en nabij de twintig kilometer, wandelingen die kerken, kloosters en meditatieplekken met elkaar verbinden. 

345 kilometer lang is het Clarapad in totaal. De route werd geopend vanwege het driehonderdjarig bestaan van de Sint-Josephsberg. Daar wonen en werken clarissen in stilte. Het traject is cadeau gedaan aan de zusters die tot op de dag van vandaag de Heilige Clara van Assisi volgen. En ontworpen door Marie-Jolanda Bresser. Ze is de voorzitter van de stichting ‘Vrienden van Andreas’ in Boijl. Daarnaast is Bresser een groot bewonderaar van Clara van Assisi. Bresser ontdekte in 2014 dat één van de vijf clarissen, die in 1719 begonnen met de bouw van de Sint-Josephberg een oudtante van haar is. De inspiratie voor het creëren van deze tocht. 

Voor geïnteresseerden is er een routeboekje te koop, Clara’s Atlas genaamd. In het boekje worden voor de wandelaars ook overnachtingsplekken vermeld. 

In deze omgeving zijn er van de langeafstandswandeling vier routes te lopen: van Groningen (Centraal Station) naar Assen (De Brink), van Assen (De Brink) naar Zorgvlied (Andreaskerk), waar ook een Mariakapel te vinden is, van Zorgvlied (Andreaskerk) naar Blokzijl (Grote Kerk) en van Blokzijl (Grote Kerk) naar Kampen (station).  

Wie de hele route loopt en er een vervolg aan wil geven: dat kan. Vanaf het klooster Sint-Josephsberg loopt het pad door naar het jongerenklooster van Taizé in Frankrijk en vanuit daar is het mogelijk om door te lopen naar het klooster van San Damiano in het Italiaanse Assisi. 

Meer langeafstandswandelingen of delen daarvan lopen? Lees dan over het Drenthepad, het Pieterpad, Groot Friesland en het Friese Woudenpad. Maar er is natuurlijk veel meer te bewandelen. Lees hier meer over paden die jou mogelijk interesseren. 

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database