Mariakapel, Zorgvlied
Ze zijn schaars in het Noorden, maar Zorgvlied is in het bezit van een Mariakapel

Cultuur

Ze zijn schaars in het Noorden, maar Zorgvlied is in het bezit van een Mariakapel

Wie wel eens een rondwandeling in Zuid-Limburg maakte, weet dat er her en der langs de wegen kapelletjes staan. Vaak is zo’n kapel toegewijd aan Maria, maar ook nogal eens aan andere heiligen. In zo’n kapelletje kun je een kaarsje aansteken. Het is dan even een moment van gebed en bezinning. In de noordelijke provincies kom je zulke plaatsen van gebed nauwelijks tegen. Ja, natuurlijk staan er kerkgebouwen, maar kapelletjes langs de weg zijn hier nauwelijks te vinden.

In Zorgvlied wel. Het dorp is in 2022 verrijkt met zo’n kapel. Onder de bezielende leiding van Marie-Jolanda Bresser is de katholieke geloofsgemeenschap van Zorgvlied aan de gang gegaan met de verbouwing van het baarhuisje op het parochieel kerkhof aan De Monden. Dit huisje diende tot nu toe als opslagplaats van tuingereedschap, maar dat gereedschap kan wel elders opgeslagen worden. Dit huisje is na inzegening door Pastoor Koos Tolboom een heus Mariakapel geworden.

Het Mariakapel zal functioneren als een halte op het Clarapad. Dit pad is een langeafstandswandelroute die start in de stad Groningen en het eind is bij het clarissenklooster in Megen in Noord-Brabant. Voor de sportievelingen onder ons is het de moeite waard deze pelgrimsroute eens te wandelen, in zijn geheel of gedeeltelijk. De wandelaar of pelgrim die het Clarapad volgt, komt ook langs het katholiek kerkhof van Zorgvlied en kan daar sinds zondag 26 juni in het kapel een kaarsje ontsteken. Moet je daar katholiek voor zijn? Nee, zeker niet. Iedereen – wie hij of zij ook is – die daar een gebedje wil neerleggen bij Maria, maar ook iedereen die op deze bijzondere plaats even stil wil zijn om te mijmeren, is welkom.

Fotocredits:

Marie-Jolanda Bresser

Verder zoeken in onze database