De Hondsrug
De Hondsrug is het enige Geopark van Nederland

Natuur

De Hondsrug is het enige Geopark van Nederland

Het enige Geopark van Nederland ligt in het Lage Noorden. In Drenthe om precies te zijn: de Hondsrug. Het gebied bestaat uit een stelsel van vijf evenwijdig lopende ruggen in het landschap, van elkaar gescheiden door beekdalen, zoals de Drentsche Aa en de Hunze. De Hondsrug is de grootste en bekendste keileemrug. Het strekt zich uit over zeventig kilometer; van het centrum van de stad Groningen tot aan vestingstad Coevorden en het Bargerveen, onder Emmen. Gemiddeld is de rug twintig kilometer breed. Het hoogste punt ligt bij Emmen en ligt op dertig meter boven het NAP.

Het gebied bestaat uit keileem, dat tijdens de laatste ijstijd werd meegevoerd door het landijs. In het gebied vind je talloze overblijfselen van de ijstijd. Denk aan stroomdalen, doorbraakdalen, hoogvenen, stuifzanden en pingoruïnes. Pingoruïnes zijn perfect ronde meertjes, tevens ontstaan tijdens de ijstijd. Ze zijn van leem, waardoor het water niet wegsijpelt. Aan de oostkant wordt de Hondsrug begrensd door de Hunzevallei.

De Hondsrug is best uniek te noemen. Nergens anders in Europa is een dergelijke grootschalige lineaire landschapsvorm te vinden. Wereldwijd is alleen in Canada een megaflute van vergelijkbare omvang bekend. Ontstaan zijn ze waarschijnlijk door een snelle ijsstroom, zo’n 150.000 jaar geleden. De ruggen en dalen die overbleven, trokken vroege bewoners aan. Door de bossen en beekdalen was er voedsel in overvloed. Wild, vis, eetbare planten. Het gebied bleef in trek, ook bij het latere landbouwers. Dankzij deze groepen mensen zijn er in het gebied zoveel hunebedden te vinden. De huidige esdorpen ontstonden in de Middeleeuwen. In De Nabershof in Emmen vertelt een boer van vroeger hoe hij leefde.

In het gebied zijn veel mooie wandelingen uitgezet. In het sprookjesachtige Hunzebos ligt het Sabeltandtijgerspoor, een speelroute voor kinderen van ongeveer 2 kilometer. Ook leuk met kinderen is de Mammoetroute. Lees ook over het Hünenweg, een 325 kilometer lang pad van Osnabrück tot Groningen. Twintig dagroutes, waaronder diverse wandelingen over de Hondsrug. Ga tijdens de tijdreisroute Leewal 470.000 jaar terug in de tijd. Deze wandeling van 7,5 kilometer loopt tussen Eext en Odoorn. En ontdekt de verraderlijke schoonheid van het Oosterbos tijdens een wandeling van zes kilometer.

Lees ook het verhaal over het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam, het onderduikershol bij Valthe en uitkijktoren Elzemaat in Eexterveen.

Fotocredits:

Henk Vondeling

Verder zoeken in onze database